13 alimente pe care trebuie sa le ai in bucatarie - Woman2woman.ro


13 alimente pe care trebuie sa le ai in bucatarie

By on iunie 4, 2014

mancare de post

Share Button

ulei_maslineIndiferent de ceea ce obisnuiesti sa gatesti, specialistii health.com spun ca exista cateva alimente pe care oricine trebuie sa le aiba in bucatarie. Acestea te vor ajuta sa imbunatatesti oricand un meniu si vor contribui serios la obtinerea unui gust desavarsit al mancarii. Topul a fost intocmit luand in calcul alimentele pe care mai multi bloggeri, bucatari si dieteticieni le considera esentiale in bucatarie.

Autor: Mihaela Dinu

1. Ulei extra-virgin

Nu e o surpriza ca acest aliment se afla pe lista preferatelor. Poate fi folosit cu succes pentru salate, dar si la gatit. In plus, este mult mai sanatos decat alte tipuri de ulei, reprezentand o sursa importanta de grasimi bune.

2. Iaurtul fara grasimi

Poate fi, de asemenea, folosit pentru salatele, dar si pentru diferinte mancaruri. Poti folosi iaurtul la sosuri calde sau reci, alaturi de cereale sau pentru prepararea unor deserturi rapide.

In plus, e o sursa buna de calciu, fara sa contina grasimi.

3. Maslinele conservate

In salate, sosuri sau pentru ornarea diferitelor feluri de mancare, maslinele reprezinta un aliment pe care specialistii in gastronomie il considera extrem de important in bucatarie.

miere4. Mierea

Nu e doar un indulcitor natural, ci si o sursa de energie si sanatate. O poti folosi atat pentru a indulci o serie de mancaruri, cat si pentru a-ti ptoteja gatul, impotriva tusei sau pentru ingrijirea tenului si a parului.

5. Fasolea

Specialistii spun ca e perfecta in orice bucatarie. Nu e scumpa, e satioasa si poate fi preparata in multe moduri. De la ciorba de fasole, fasole frecata, in salate sau tocanite, fasolea isi poate gasi locul potrivit. De asemenea, fasolea este o sursa importanta de fibre si proteine.

6. Quinoa

Mai putin folosita la noi, quinoa incepe sa fie din ce in ce ma promovata de catre nutritionisti ca un aliment complex, care ofera corpului nostru fier, complexul de vitamina B. In plus, quinoa e usor si rapid de gatit. Are nevoie de doar 15 minute pentru preparare.

7. Ouale

Iti ofera portia de proteine de care ai nevoie, sunt satioase si te pot ajuta sa slabesti. Nutritionistii spun ca femeile care au consumat oua la micul dejun in curele de slabire au slabit mai mult decat cele care au consumat covrigi. Desigur, nimeni nu recomanda covrigii in curele de slabire, insa, pentru anumite regimuri, este permis consumul oricarui aliment pana in ora 12. Iar in acest caz, un mic dejun constand in oua fierte a avut un efect benefic. In dieta Dukan, de exemeplu, ouale sunt de asemenea baza regimului, in special in zilele in care este permis doar consumul de proteine.

8. Sarea de mare

Sarea obisnuita nu e cea mai sanatoasa alegere si este recomandat sa fie inlocuita, pe cat posibil, cu alte condimente precum: piperul alb sau negru, ardeiul iute etc. Totusi, un strop de sare poate da o aroma deosebita mancarii, iar sarea de mare este cea mai buna alegere.

9. Pasta de rosii

In comert poti gasi pasta de rosii imbuteliata in sticle, fara zahar sau conservanti. O poti folosi in supe, ciorbe, tocanite si intr-o mare varietate de sosuri. In plus, pastrata in frigider, aceasta poate rezista pana la 30 de zile.

banane10. Bananele

Sunt o sursa importanta de potasiu, ajuta la obtinerea unei stari de spirit benefice, ajuta la productia „hormonilor fericirii”, tin de foame si pot fi consumate ca atare sau in diverse preparate. Oricand iti e foame sau ai pofta de dulce, o banana te poate scoate din incurcatura.

11. Verdeturile

Contin antioxidanti si sunt necesare pentru aproape toate mancarurile. Patrunjelul, mararul si leusteanul sunt unele dintre cele mai folosite la noi, insa poti pastra si alte plante proaspete, precum menta, busuiocul sau rozmarinul. Le poti pastra pana la cateva zile intr-un pahar cu apa, la fel cum pastrezi si florile.

12. Ciocolata

Cele mai multe dintre noi apreciem includerea ciocolatei in top 20, pentru ca este un aliment preferat de majoritatea femeilor. Cea mai sanatoasa este, insa, ciocolata neagra, care ne furnizeaza polifenili, care protejeaza organismul si il ajute sa lupte cu bolile.

13. Usturoiul

Aroma sa puternica este perfecta pentru tocanite, sosuri sau fripturi. De asemenea, usturoiul ne ajuta sa luptam cu raceala, stimuleaza imunitatea si, mai mult decat atat, este un afrodisiac natural.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *