Zaharul, 9 motive sa il elimini din alimentatie


Zaharul, 9 motive sa il elimini din alimentatie

By on februarie 17, 2013

mancare de post

Share Button

zahar albPoate nu te-ai gandit niciodata ca un element din alimentatia ta ar putea sa cauzeze atat de multe probleme, incat cel mai bine ar fi ca acesta sa fie eliminat cu totul din dieta. Zaharul, insa, nelipsit din majoritatea produselor de patiserie, bauturi sau conserve, poate fi trecut pe lista neagra a oricarui regim.

Autor: Mihaela Dinu

1. Zaharul ingrasa

Calea cea mai simpla si sigura pentru cresterea in greutate o reprezinta consumul de dulciuri. Se stie ca zaharul, in special zaharul alb/rafinat, ingrasa. Indiferent de produsele care il contin (cerealele de la micul dejun, cafea, ceai, prajituri, biscuiti, conserve, sucuri, compoturi etc), zaharul este la fel de nociv pentru silueta ta. Daca vrei sa iti pastrezi o silueta supla, alege sa consumi doar produse care nu contin zahar rafinat.

2. Intretine depresia si anxietatea

Cercetarile au descoperit faptul ca problemele de comportament si starile psihice negative, ca depresia si anxietatea, sunt intretinute prin consumul de zahar. Daca starea ta psihica e importanta, alege fructele sau consuma produse cat mai naturale, indulcite cu miere sau zahar brut/brun. Mare atentie la eticheta. Asta deoarece in magazine este comercializat zaharul brun atat ca zahar brut, nerafinat, cat si ca zahat alb rafinat, colorat cu melasa ori caramel.

3. Creeaza dependenta

La fel ca in cazul consumului de droguri, zaharul poate da dependenta. Cu cat consumi mai mult zahar, cu atat ii vei simti mai mult lipsa si nevoia sa il consumi in continuare. Chiar daca e un produs prezent in alimentatie si in cele mai multe dintre produsele alimentare, zaharul

4. Zero valoare nutritiva

Zaharul alb rafinat se obtine prin rafinarea zaharului brut. Daca acesta din urma contine si elemente nutritive, in timpul rafinarii se distrug nutrientii, ramanand doar zaharul alb. Acesta nu e indispensabil in dietele alimentare, tocmai pentru ca nu au valoare nutritiva si nu aduc niciun aport nutritiv organismului.

5. Te lasa rapid fara energie

Chiar daca in priam faza, zaharul alb iti da energie, aceasta se consuma destul de repede, lasandu-te chiar mai obosit sau lipsit de vlaga decat inainte de a-l consuma. Prin urmare, daca ai nevoie sa te inviorezi pentru mai mult timp, fara sa creeze efectul negativ al zaharului, opteaza pentru alimente care

6. Zaharul deregleaza metabolismul

Dupa consumul unei cantitati mari de zahar, in prima faza se instaleaza hiperglicemia, pentru ca in perioada urmatoare pancreasul sa secrete prea multa insulin, ceea ce duce la scaderea zaharului din sange sub nivelul mediu admis si la instalarea starii de oboseala. Ficatul este afectat, de asemenea, deoarece transfera o parte din rezerva sa de glucide in sange. Aceste alternante deregleaza metabolismul si duc la epuizarea sistemului nervos.

7. Scade imunitatea

Consumul de zahar poate avea ca urmari aparitia alergiilor, a virozelor sau a altor boli, tocmai din cauza scaderii imunitatii. Prin consumarea acestuia, in special in cantitati mai mari sau la persoane sensibile, scaderea imunitatii poate duce la aparitia unor afectiuni cauzate de o serie de virusi si bacterii impotriva carora organismul ar fi putut lupta in conditiile unei alimentatii adecvate.

8. Imbolnaveste

Doar daca luam in calcul faptul ca zaharul produce diabet in cazul consumului acestuia in cantitati mari, putem spune deja ca zaharul imbolnaveste. Insa efectele zaharului nu se opresc aici. El este responsabil si pentru aparitia unor afectiuni cum ar fi: caria dentara, obezitatea, osteoporoza, probleme legate de asimilarea calciului, cancerul, in special cel de colon.

9. Urateste

Problemele dentare pot sa strice aspectul oricui iar caria dentara este, in mod sigur, una dintre problemele pe care zaharul le poate provoca persoanelor care il consuma. De altfel, s-a observant ca popoarele care nu consuma acest produs, prezinta o incidenta a cariei de 10-20 de ori mai mica.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *