Gonartroza: tratament - Woman2woman.ro


Gonartroza: tratament

By on aprilie 27, 2012

mancare de post

Share Button

Tratamentul conservator

 

Autor: Dr. Vlad Teodor Ilias – CMI DR ILIAS VLAD TEODOR

Tratamentul igieno-dietetic se refera la scaderea in greutate ( foarte importanta in ameliorarea simptomatologiei), mentinerea mobilitatii in masura posibilului prin activitate fizica, evitarea suprasolicitarilor genunchiului.

artroza genunchiuluiTratamentul conservator consta in balneo/fizio/kinetoterapie, proceduri care vizeaza redarea mobilitatii soldului si limitarea durerii. Aceste proceduri nu au scop curativ, insa pot temporiza momentul interventiei chirurgicale conferind o calitate a vietii adecvata pentru o perioada variabila de timp.

Tratamentul medicamentos cu antiinflamatoare, antialgice si miorelaxante are efecte de scurta durata, adresandu-se simptomatologiei si nu cauzei afectiunii.

Vascosuplimentele (substante care se introduc intraarticular in vederea imbunatatirii calitatii cartilajului articular) se pot utiliza in forme incipiente ale afectiunii . Se fac serii de cate 3-5 infiltratii intraarticulare, care se pot repeta la 6 luni – 1 an

Tratamentul chirurgical

ARTROSCOPIA – tehnica miniinvaziva care utilizeaza un sistem optic introdus intraarticular impreuna cu alte instrumente, efectuandu-se interventia intr-un mediu lichid (ser fiziologic). Ea poate avea rol diagnostic (exploratorie), sau se pot efectua diverse proceduri (condroplastia – regularizarea cartilajului articular, meniscectomia – indepartarea portiunilor de menisc rupte, microforaje/fracturi cu scopul revitalizarii zonelor de os expuse, mozaicoplastia, etc).

OSTEOTOMIILE – tehnici care au ca scop reaxarea membrului inferior prin sectionarea tibiei sau femurului in apropierea genunchiului cu modificarea unghiurilor respective la nivelul transelor (acestea pot fi tibiale, femurale, de inchidere, de deschidere, in dom, etc). indicatiile osteotomiilor sunt destul de restrictive (varsta sub 65 de ani, normoponderal, afectarea unui singur compartiment al genunchiului, mobilitate buna, fara afectiuni reumatice,etc), iar recuperarea lunga (se permite sprijinul pe piciorul respectiv doar la 3 luni dupa operatie) astfel incat numarul acestor interventii este destul de scazut.

ARTROPLASTIA (protezarea) GENUNCHIULUI – detaliata in topical urmator

Protezarea (artroplastia) soldului: cum se pregateste, in ce consta, cat dureaza?

Protezarea este interventia chirurgicala de inlocuire a suprafetelor osoase distruse, deformate si lipsite de cartilaj articular cu un implant complex numit proteza de genunchi, format din doua componente metalice sau ceramice (componenta tibiala si femurala) si un insert de polietilena intercalat intre ele. Optional se poate inlocui si suprafata articulara a rotulei cu o componenta de polietilena. Componentele tibiala, femurala si rotuliana sunt in general cimentate ( aderenta la osul pregatit in prealabil se obtine prin utilizarea unui ciment special – polimetilmetacrilat sau PMMA).

Interventia chirurgicala are un caracter programat, fiind necesare cateva investigatii prealabile :

–          Analize de sange uzuale (hemoleucograma, coagulograma, biochimia, grupul sangvin si Rh-ul) si probe de inflamatie (PCR, fibrinogen)

–          Urocultura

–          Radiografia pulmonara

–          ECG

–          Consulturi interdisciplinare daca exista istoric al altor afectiuni cronice

–          Radiografia intregului membru pelvin in incarcare pe care se efectueaza pangonograma  ( cu ajutorul unor tipare numite template-uri se va face un plan operator care va stabili ce anume componente vor fi utilizate si pozitia lor cat mai exacta, precum si orientarea precisa a transelor osoase). De asemenea este necesara radiografia de profil a genunchiului repectiv.

Operatia se va efectua in conditiile in care exista un stoc de sange compatibil la dispozitie, care se va transfuza daca pierderile sunt semnificative. Se poate utiliza in acest scop o autotransfuzie cu sange propriu recoltat inainte cu cateva zile, sau un sistem de recirculare a sangelui intra sau postoperatorie a sangelui propriu ( ex. Cell saver).

Anestezia este in general rahidiana (tip de anestezie loco-regionala efectuata prin punctie lombara), care poate fi potentata intravenos pentru reducerea stresului intraoperator. Se poate monta de asemenea un cateter peridural pe care se pot administra postoperator analgetice in continuare pana la 24-48 de ore. In urma consultarii cu medical anestezist se poate opta si pentru anestezia generala (care presupune intubatia oro-traheala).

Complicatiile potentiale ale interventiei chirurgicale sunt intraoperatorii (hemoragii, fracturi, tromboembolismul, leziuni nervoase, etc) sau postoperatorii imediate sau tardive ( infectia,  decimentarea/defixarea, tromboza venoasa profunda, etc).

Vezi care sunt regulile de conduita postoperatorii si cum decurge recuperarea dupa artroplastia totala a genunchiului

 Citeste mai departe…

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *