Investigatiile pe care trebuie sa le faca orice femeie gravida - Woman2woman.ro


Investigatiile pe care trebuie sa le faca orice femeie gravida

By on May 21, 2020

mancare de post

Share Button

Momentul in care o femeie afla ca este insarcinata este unul fericit si plin de multe emotii. Cu toate acestea, incepe o perioada in care aceasta trebuie sa aiba o mai mare grija de ea si de bebelusul care se va naste. De aceea, monitorizarea permanenta a starii de sanatatea este absolut necesara pentru orice femeie gravida. Astfel se pot depista si preveni riscurile de a naste un copil cu probleme de sanatate.

Investigatiile pe care trebuie sa le faca orice femeie gravida

Investigatiile pe care trebuie sa le faca orice femeie gravida

Daca tocmai ce ai aflat ca esti insarcinata sau planifici sa devii mamica in viitorul apropiat, e bine sa stii care sunt cele mai importante investigatii pe care va trebui sa le faci pe parcursul sarcinii. Iata care sunt acestea:

In primul trimestru de sarcina – prima vizita la ginecolog

Primul pas atunci cand testul de sarcina a iesit pozitiv este sa mergi la ginecolog pentru o prima ecografie de confirmare a sarcinii. Atunci se poate observa daca este o sarcina unica sau gemelara. Daca nu ai inainte de a ramane insarcinata analizele rnecesare, va trebui sa faci acum o serie de analize precum:

Analize din sange – identificare RH si grupa de sange, analize uzuale de sange hemoleucograma, biochimie, calcemie si coagulograma, serologia hepatitelor, profilul TORCH si analize de urina

Analize din secretii/col – Papanicolau, examen de secretie vaginala, teste pentru boli cu transmitere sexuala

Daca rezultatul analizelor e bun, urmatorul pas este sa faci morfologia fetala de trimestru 1, care se efectueaza intre saptamanile 11-14 de sarcina. Aceasta presupune o ecografie morfologica mai complexa si un examen de sange privind markerii biochimici fetali, dublu test. Cu ajutorul acestei morfologii se pot depista riscurile unei posibile anomalii a fatului.

In al doilea trimestru de sarcina, din nou la medic pentru monitorizarea sarcinii

Dupa ce ai trecut cu bine de primul trimestru si ai realizat toate analizele pentru a verifica sanatatea ta si a bebelusului, urmeaza noi investigatii pe care trebuie sa le faci in trimestrul 2 de sarcina. Va fi necesar sa repeti analizele uzuale de sange pentru a verifica hemoglobina din sange si nevoia de a suplimenta fierul sau alte vitamine necesare in sarcina. 

Totodata este momentul sa faci morfologia de trimestrul 2 unde poti afla si sexul bebelusului, disponibila si in clinica Feminasmed. La aceasta morfologie (triplu test), se adauga si analizele de sange, marker biofetali pentru a depista o eventuala schimbare a dezvoltarii sarcinii.

Trimestrul 3 de sarcina – ce analize mai trebuie sa faci inainte de a naste

Incepand cu saptamana 32 de sarcina se realizeaza morfologia de trimestru 3 care are rolul de a reevalua eventualele structuri patologice descoperite la morfologia de trimestru 2. Ecografia din acest trimestru este destul de importanta deoarece medicul va monitoriza cantitatea de lichid amniotic, ritmul cardiac al bebelusului si starea placentei. 

Practic, usor, te vei pregati pentru nastere. Medicul iti poate recomanda sa faci un test de toleranta la glucoza, care poate depista diabetul gestiational si se pot repeta analizele de sange, mai exact hemoleucograma. Se poate efectua si screeningul pentru Streptococul din grupa B la saptamana 35-36 de sarcina. 

Un alt test suplimentar care se poate efectua dupa saptamana 28 de sarcina este testul fetal non-stres, un test simplu si neinvaziv, care masoara frecventa batailor inimii fetale in corelatie cu miscarile acestuia. Acest test ofera informatii referitoare la cantitatea de oxigen a copilului si modul in care raspunde la miscare.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *