6 probleme de sanatate specifice femeilor - Woman2woman.ro


6 probleme de sanatate specifice femeilor

By on July 14, 2020

mancare de post

Share Button

In timp ce atat barbatii, cat si femeile, pot suferi afectiuni comune, unele probleme de sanatate afecteaza in mod diferit femeile si, totodata, mai des. Astfel, femeile pot fi exclusiv afectate de cancer la san, cancer de col uterin, menopauza si sarcina. Mai mult, atacul de cord, depresia si anxietatea sau afectiunile tractului urinar sunt mult mai frecvente in randul femeilor.

Printre afectiunile care apar cel mai des la femei, urmatoarele boli prezinta riscuri considerabile pentru sanatate.

Bolile de inima

Bolile de inima provoaca in randul femeilor unul din patru decese. Cu toate ca publicul considera ca afectiunile cardiace sunt o problema comuna in randul barbatilor, statisticile releva ca acestea se regasesc in egala masura si la femei. Cu toate acestea, doar 54% dintre femei realizeaza ca bolile de inima sunt o amenintare pentru ele.

 

Cacerul mamar

Cancerul de san care se formeaza in captuseala canalelor de lapte, se poate raspandi rapid si al alte organe si este cea mai agresiva forma de cancer care afecteaza populatia globala de sex feminin. Datorita perioadei de viata mai lunga, cancerul de san este mai des intalnit in randul femeilor din tarile dezvoltate. Initial, femeile afectate de cancer la san pot dezvolta tumori care pot fi sau nu o amenintare. Daca sunt tumori canceroase, femeile pot opta pentru operatii de masectomie cu reconstructie imediata a sanului.

 

Cancerul ovarian si de col uterin

Multe femei nu fac diferenta intre cancerul ovarian si cel de col uterin. Cancerul de col uterin isi are originea in uterul inferior, in vreme ce cancerul ovarian debuteaza in trompele uterine. In timp ce ambele afectiuni provoaca dureri similare, cancerul de col uterin provoca in plus durere si scurgeri in timpul actului sexual.

 

Simptome la nivelul aparatului genital

Cu toate ca sangerarea este o parte normala a ciclului menstrual, simptomele adiacente, cum ar fi dismenoreea sau durerile menstruale, sangerarea dintre menstruatii sau urinarea frecventa – toate pot fi simptomele unei alte afectiuni. De asemenea, problemele ginecologice ar putea indica boli cu transmitere sexuala, cancer al aparatului reproductiv sau infectii. Chiar daca sunt usoare, unele din aceste afectiuni, daca nu sunt tratate la timp, pot duce la infertilitate si insuficienta renala.

 

Probleme de sarcina

Afectiunile preexistente se pot agrava in timpul unei sarcini, punand in pericol sanatatea mamei si a copilului. Astfel, astmul, diabetul si depresia, daca nu sunt gestionate corect, pot dauna mamei si fatului in timpul sarcinii.

Sarcina poate determina scaderea numarului de celule rosii ale mamei, o afectiune numita anemie si care poate induce depresia. O alta problema poate fi sarcina extrauterina care se manifesta atunci cand celula fecundata se implanteaza in afara uterului. Din fericire exista solutii pentru a remedia aceste probleme

 

Boala autoimuna

Boala autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace celulele sanatoase. Pe masura ce aceasta afectiune continua sa capete amploare in randul populatiei, studiile dovedesc ca femeile sunt mai des vizate. Exista multe boi autoimune distincte, majoritatea avand simptome precum: epuizare, febra usoara, dureri, iritatii ale pielii sau vertijuri.

Pentru ca cea mai mare parte a sistemului imunitar se afla in stomac, o parte din aceste afectiuni se vor ameliora prin schimbarea obiceiurilor alimentare si reducerea stresului si a aportului de toxine.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *