3 afectiuni la care apare oboseala accentuata - Woman2woman.ro


3 afectiuni la care apare oboseala accentuata

By on octombrie 14, 2020

mancare de post

Share Button

Te simti fara vlaga si nu te poti concentra la activitatile de zi cu zi? Ti se intampla sa te uiti la un film si sa adormi instant? Oboseala accentuata poate ascunde afectiuni grave, aceasta fiind modalitatea prin care corpul iti indica ca este o problema. Depistarea precoce a oricarei afectiuni poate scapa o persoana de o boala, dar, in acelasi timp, grabeste si procesul de vindecare a acesteia. Iata care sunt afectiunile in care este prezenta oboseala accentuata.

3 afectiuni la care apare oboseala accentuata

3 afectiuni la care apare oboseala accentuata

Cancerul de colon 

Cancerul de colon este o afectiune maligna care apare la nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv. De obicei, aceasta afectiune apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 50 de ani, insa aceasta nu este o regula generala, acesta poate aparea si la persoanele tinere. Debutul acestuia se face prin aparitia unor formatiuni necanceroase pe peretele intestinului gros. Aceste formatiuni poarta denumirea de polipi si cu timpul, daca nu sunt tratati, se pot modifica si deveni maligni.

Cancerul de colon este un carcinom, format din celule epiteliate, ce se poate raspandi in testuturile si organele din origanismul uman. Acestea metastazeaza spre nodulii limfatici si alte zone din organism. 

Simptome cancer de colon

Este foarte important sa cunosti simptomele afectiunii pentru a o trata la timp si a o vindeca. De aceea, mai jos vei gasi primele simptome cancer de colon:

  • constipatie, care poate alterna cu diaree;
  • modificarea culorii si formei scaunului;
  • sange in scaun;
  • sangerare rectala;
  • balonare excesiva;
  • crampe si dureri abdominale.

Pe langa aceste simptome, mai pot aparea si oboseala excesiva, anemia, febra sau obstructia atipica.

Diagnostic cancer de colon

Diagnosticarea corecta de cancer de colon se realizeaza prin efectuarea unor teste, examene clinice si investigatii imagistice. Medicii vor pune diagnosticul prin metode imagistice, folosind o serie de proceduri care includ: colonoscopia (cea mai des folosita metoda de diagnosticare), sigmoidoscopia, irigografia (clisma cu substanta de contrast – de regula, bariu), colonografie CT.

Sinuzita

Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor paranazale cauzata de infectiile virale, bacteriene, fungice sau ca urmare a unor reactii alergice. Aceasta afectiune medicala poate aparea la orice varsta si poate fi cronica sau acuta. De obicei, suntem predispusi la a face sinuzita in sezonul rece, odata cu gripa sau raceala, atunci cand aerul este mai rece si temperaturile mai scazute. Sinuzita poate trece de la sine sau cu ajutorul unui tratament oferit in urma unei vizite la medic. Acest lucru variaza in functie de amploarea acesteia.

Simptome sinuzita

Simptomele inflamatiei difera in functie de severitatea si durata acesteia, fiind usor de confundat cu cele ale unei raceli. Principalele simptome sinuzita sunt: senzatia de presiune in zona sinusurilor sau a dintilor, nas infundat, secretii nazale verzui sau galbene, simt al mirosului scazut, oboseala sau tuse cu expectoratii. Aceste simptome apar in cazul unei sinuzite acute, insa daca te confrunti cu o sinuzita cronica poate aparea febra, durerile de cap sau dentare si respiratia urat mirositoare, dar si oboseala.

Pentru copii, simptomele pot fi precum cele de la raceala sau gripa. Acestea pot dura mai mult de 14 zile si se vor manifesta prin temperatura ridicata (39°C), secretii nazale cu mucus dens sau tuse persistenta.

Diagnostic sinuzita

Sinuzita poate fi diagnosticata de catre medic prin efectuarea unei investigatii fizice pentru a verifica presiunea si sensibilitatea de la nivelul sinusurilor, prin apasarea cu degetul asupra obrajilor si fruntii. Totodata, acesta poate examina si caile aeriene pentru a verifica daca exista vreo infectie. Diagnosticarea acestei afectiuni medicale presupune, in general, doar o examinare fizica si a simptomelor, insa in unele cazuri pot fi necesare si alte investigatii suplimentare. In situatiile mai agravate, se recomanda efectuarea unui tomografii computerizate (CT) sau RMN.

Anemia

Anemia este o afectiune ce se manifesta prin paloarea fetei, vlaga, lipsa puterii de concentrare si o stare permanenta de oboseala. Aparitia acestei boli este cauzata de deficitul de globule rosii din sange. Aceasta poate aparea la orice varsta, insa femeile si varstnicii sunt cei mai predispusi sa o resimta.

Simptome anemie

Simptomele anemie variaza in functie de boala care a declansat aparitia acesteia. Principalele semne ale anemiei sunt:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • dificultati de respiratie;
  • ameteala;
  • durere in piept;
  • cefalee;
  • piele palida;
  • palpitatii.

Diagnostic anemie

Anemia se poate diagnostica in urma efectuarii unei anamneze, analize de laborator sau unui examen clinic. Pentru a depista cauza aparitiei acesteia, trebuie sa faci analize ce tin de hemoleucograma, reticulocite, examen citologic al frotiului sanguine (o examinare pentru determinarea marimii, formei si culorii globulelor rosii), probe biochimice. 

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *