Cat de mult ar trebui sa astepte parintii pana sa conceapa al doilea copil? - Woman2woman.ro

Cat de mult ar trebui sa astepte parintii pana sa conceapa al doilea copil?

By on July 12, 2018
Share Button

Aceasta este intrebarea pe care majoritatea parintilor ce planuiesc sa aduca pe lume mai multi copii si-o pun – cat de mult ar trebui sa astepte pana sa conceapa al doilea copil?

Stiai ca…?

Conform Cartii recordurilor, cea mai mare distanta de varsta, intre doi frati, este de 41 de ani.

Intervalul dintre copii poate depinde de mai multi factori, atat emotionali cat si fizici, de la statutul de angajare, cel financiar si pana la abilitatile cuplului in ceea ce priveste sanatatea si posibilitatea de conceptie. Totusi, este o intrebare ridicata de atat de multi parinti incat specialistii in fertilitate si psihologie au incercat sa afle un raspuns pentru ea.

Din punct de vedere fizic…

Dr Heather Rowe, un cercetator la Jean Hailes for Women’s Health, isi sustine raspunsurile in ceea ce priveste cea mai buna diferenta de varsta dintre doi copii pe durata de timp necesara pentru ca trupul femeii sa-si revina de pe urma sarcinii si travaliului.

As spune 2 ani. Aceasta diferenta de varsta dintre copii ii va permite trupului femeii sa se recupereze in urma sarcinii, sa recastige cantitatea de fier si calciu necesara si greutatea de dinainte de sarcina, dar si sa continue alaptarea celui mic, si in al doilea an de viata, daca acest lucru este dorit, spune ea.

Pana la doi ani, copilul cel mai mare va fi, cel mai probabil, intarcat, si legaturile emotionale dintre parinti si acesta vor fi, deja, stabilite. Crucial, va fi indeajuns timp pentru ca parintii sa se ajusteze la noul statut de parinte, daca acesta a fost primul lor copil, fara sa intervina nevoile celui de-al doilea copil.

Sarcina si alaptarea isi pot pune amprenta asupra corpului femeii. Copiii, aflati in uter, sunt foarte eficienti in a isi asigura ca primesc fier si calciu si il vor lua din rezervele de nutrienti si oasele mamei daca acest lucru va fi necesar.

Rezervele de nutrienti ale femeii pot fi foarte usor pierdute, in timpul sarcinii, asa ca ideal ar fi ca acestea sa fie reinmagazinate, inainte de o noua sarcina, spune Rowe.

Au fost facute cateva studii asupra acestui subiect, in ultimii ani. De exemplu, studiile facute de Universitatea din Notre Dame, anul trecut, au aratat ca fratii nascuti la o distanta mai mare de doi ani au rezultate mult mai bune la testele de matematica decat cei cu varste mai apropiate.

Alte studii facute de-a lungul timpului au recomandat ca parintii sa nu aiba copii excesiv de apropiati unii de altii, din cauza motivelor medicale. Unele studii au aratat ca un copil nascut la mai putin de 6 luni dupa nasterea fratelui sau are un risc semnificativ de a avea o greutate mica la nastere su sa aiba o nastere prematura. Aceste riscuri scad de la luna la luna, pe masura ce diferenta de timp dintre sarcini creste, devenind nesemnificativa la 18 luni.

Din punct de vedere psihologic…

Consensul intre psihologi sugereaza o diferenta de varsta ideala de 2 pana la 3 ani intre frati, spune Larne Wellington, psiholog in Brisbane.

Aceasta afirmatie se bazeaza pe argumentul ca este important pentru un copil sa dezvolte un atasament sigur cu cel care are grija de el, inainte sa fie introdus un alt copil, spune ea. Majoritatea cercetatorilor sugereaza ca exista mai multe avantaje daca ai copii de varsta cat mai apropiata, insa aceasta nu este o regula fixa.

Multi parinti pot spune povesti care sa sutina ambele puncte de vedere. Cu totii stim cei doi frati pe care ii diferentiaza doar 15 luni dar care nu se inteleg sau pe cei care au o diferenta de 10 ani si sunt cei mai buni prieteni unul pentru altul.

Intr-un final, parintii trebuie sa se descurce cu ceea ce se intampla, spune Dr Maggie Kirkman, psiholog si cercetator la unitatea de cercetare Jean Hailes de la Universitatea Monash. Daca exista ceva, in viata, asupra caruia sa nu ai nici un control, acesta este momentul in care vei avea copii. De multe ori, nu se va intampla asa cum si-a planificat cuplul, spune Kirman.

Daca parintii planuiesc sa aiba copiii apropiati ca si varsta, in speranta ca acestia se vor intelege mai bine, tot ce le pot spune este ca exista o multitudine de alti factori care vor influenta cum se vor intelege acestia, pe langa diferenta de varsta.

Concluzii

20 de luni este diferenta ideala de varsta intre frati, spune un studiu israelian din 2009. Asta inseamna 11 luni intre nasterea primului copil si cea de-a doua sarcina, ce scade riscul de complicatii precum nasterea prematura a celui de-al doilea copil, mortalitatea la nastere, defecte si greutate mica la nastere.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *