Calendar ortodox 2018 - Woman2woman.ro

Calendar ortodox 2018

By on January 29, 2018
Share Button

Bazat pe fenomele astronomice repetitive (cum ar fi miscarea de rotatie a pamantului in jurul soarelui, in jurul axei proprii, miscarea lunii in jurul pamantului, etc), sistemul de organizare a timpului in zile, luni si ani se numeste calendar. Calendarul ortodox se refera, in principal, la semnificatia ortodoxa a zilelor anului.

Calendar ortodox 2018

Calendar ortodox 2018

Calendarul are ca prima caracteristica numarul de zile dintr-un an: 365 la egipteni, respectiv 365 zile si 6 ore – conform calendarului iulian intrat in vigoare odata cu reforma lui Iuliu Cezar, in 146 i.Hr. Pana in 1582, calendarul Iulian a fost adoptat de toata crestinatatea. Atunci Papa Grigorie al XIII-lea a scos din el 10 zile, cu care se ramasese in urma, el creand un nou calendar – calendarul Gregorian – care, in 1924, a fost adoptat sub denumirea de Calendar Ortodox si de Biserica Ortodoxa Romana.

Calendar ortodox 2018

Calendarul Ortodox este azi un sistem bine organizat de impartire a zilelor dintr-un an si ofera informatii despre sarbatorile crestin ortodoxe, despre zilele de post, zilele de dezlegare la peste, sfinti, zile libere, obiceiuri, traditii etc.

 

Calendar ortodox 2018 / Sfinti, sarbatori in 2018

1 ianuarie – Taierea imprejur cea după trup a Domnului, Sf. Ierarh Vasile cel MareParintele Vasile cel Mare a trait 50 de ani intre anii 330-379. El a avut rolul de a solutiona o parte din problemele monahale din acea vreme.

6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza) – Este ziua in care Isus a venit in Galileea pentru a primi botezul.

7 ianuarie – Sf. Prooroc Ioan Botezatorul – Este ziua in care Biserica Ortodoxa sarbatoreste doua lucruri: Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, dar si recuperarea mainii sale de la Constantinopol.

25 ianuarie – Sf. Grigorie Teologul – Sfantul Ierarh Grigorie Teologul (329 – 390)  – unul dintre cei mai mari parinti si sfinti ai bisericii.

30 ianuarie  – Sf, Trei ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan – Este ziua in care sunt sarbatoriti Sfintii Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Iona Gura de Aur – toti trei fiind printre cei mai mari dascali si ierarhi din viata crestina.

2 februarie – Intampinarea Domnului – la 40 de zile dupa nastere, mantuitorul este dus la Temlu de Fecioara Maria pentru a se implini datina si legea, care cerea ca primul nascut de sex barbatesc sa fie daruit lui Dumnezeu la varsta de 40 de zile. Tot acum se facea si purificarea mamei.

24 februarie – Capul Sf. Ioan Inaintemergătorul si Botezatorul Domnului – Dupa decapitare, capul Sfantului Ioan a fost psu pe o tixie si pangarita si dus Irodiadei care l-a oprit pentrua  nu fi ingropat odata cu trupul.

9 martie – Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia – Cei 40 de mucenici sunt oamenii care au marturist credinta in Hristos si care au fost dusi pentru cercetare. Se spune ca pietrele cu care erau loviti ricosau in cei care le aruncau. Ei au fost pedepsiti ca, pe timp de iarna, sa petreaca toata noaptea in mijlocul unui lac.

25 martie – Bunavestire (Blagovestenia) – este ziua care sarbatoreste momentul cand Maica Domnului a acceptat voia lui Dumnezeu, spunand  “Da, Doamne, faca-se voia Ta, vino in faptura mea.”

1 aprilie – Floriile – Intrarea Domnului in Ierusalimeste fixata in duminica dinaintea Pastelui si sarbatoreste intrarea triumfala a lui Isus in Ierusalim. In aceasta zi se sfintesc crengile de salcie culese in ajun de copii, crengi care apoi sunt impartite credinciosilor pentru a fi puse la icoane, pentru tamaduire si protectie divina.

8 aprilie – Sfintele Paste – Invierea Domnului – este o sarbatoare a bucuriei renasterii, poate cea mai importanta din calendarul ortodox.

23 aprilie- Sf. Mare Mucenic Gheorghe – Sfantul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai bisericii crestine. Imaginea sa este asociata cu omorarea balaurului, cu vitejua si credinta pana la sacrificiul suprem.

21 mai – Sfintii Mari Imparati Constantin si Maica sa Elena – Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste in data de 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si pe mama acestuia, Elena. Imparat roman intre anii 306 – 337, dupa invingerea luui Maxentiu si a lui Liciniu, Constantin cel Mare a devenit suveran peste intregul Imperiul Roman. Cu o zi inainte de lupta, se spune ca Sfantul Imparat Constantin a vazut pe cer o cruce de lumina si un mesaj: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Acesta este motivul pentru care el a pus pe steagurile armatei sale simbolul crucii. Tot el este cel care, prin Edictul de la Milano din 313 va acirda libertate de cult crestinismului care devine astfel religie a intregului stat in vremea lui Teodosie cel Mare.

24 iunie- Nasterea Sf.Ioan Botezatorul (Dragaica, Sanzienele) – Ioan vine din ebraica, de la Iohanan sau Iehohanan si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Pentru ca el a pregatit si a anuntat venirea Mantuitorului, Ioan mai este cunoscut si sub denumirea de Inaintemergatorul. Preotul Zaharis si sotia sa Eliasabeta, in ciuda faptului ca erau oameni credinciosi si fara pacat inaintea lui Dumnezeu, nu au putut avea copii pana la batranete, ceea ce, in credinta poporului evreu este un semn de blestem mare asupra familiei din partea lui Dumnezeu. Minunea incepe in momentul in care preotul este anuntat prin Arhanghelul Gavriilca ca Dumnezeu le va da un copil si ca rugile le-au fost auzite. Copilul trebuia sa se numeasca Ioan. Preotul Zaharia, insa, din cauza neincrederii in aceste vesti, a ramas mut pana in ziua nasterii. Dupa ce creste, Ioan pleaca in desert pentru a trai acolo.

29 iunie- Sfintii Apostoli Petru si Pavel – Sfintii Apostoli Petru si Pavel se bucura de o deosebita cinste din partea Bisericii, ei fiind cei care au contribuit la raspandirea cuvantului evanghelic in multe parti ale lumii.

20 iulie Sfantul Maritul Prooroc Ilie Tesviteanul – este ziua de celebrare a zeului solar Sant Ilie – o divinitate populara.

31 iulie – Lasata Secului pentru Postul Sfintei Marii  – este ziua in care se da dezlegare la peste si vin, inainte de inceperea Postului Sfinetei Marii. Daca data pica intr-o miercuri sau intr-o vineri, se lasa sec cu o zi inainte.

6 august – Schimbarea la Fata

15 august – Adormirea Maicii Domnului

26 august Sfantul Mucenic Adrian si Natalia

29 august – Taierea capului Sf.Prooroc Ioan Botezatorul

8 septembrie – Nasterea Maicii Domnului

14 septembrie – Inaltarea Sfintei Cruci

14 octombrie- Sf. Parascheva – Cuvioasei Parascheva ii sunt atribuite multe minuni si vindecari miraculoase. In aceasta zi, cunoscuta ca Vinerea Mare sau Sfanta Vineri, are loc la Iasi un pelerinaj la care participa mii de credinciosi.

26 octombrie – Sf.Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

27 octombrie – Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor

8 noiembrie – Soborul Sf.Arhangheli Mihail si Gavril – Biserica ne cheama sa ii cinstim pe Sfintii Ingeri Mihail si Gavril si lucrarea lor prin lume.

21 noiembrie – Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

30 noiembrie – Sf.Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei

6 decembrie – Sf.Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei – a fost recunoscut ca arhiereu pentru bunatatea lui si viata de pustnic pe care a dus-o.

25 decembrie – Nasterea Domnului (Craciunul) – Este ziua in care toti credinciosii sarbatoresc Nasterea Mantuitorului lumii.

26 decembrie – Soborul Maicii Domnului

27 decembrie – Sf.Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, intaiul mucenic

 

Paste 2018 / zile liberePastele 2018

Sarbatoare Sfintelor Pasti cade in 2018 in data de 8 aprilie. Este una din cele mai mari sarbatori ale crestinatatii si vine sa marcheze Invierea Domnului. Incepand cu o saptamana inainte, in ziua de Florii – 7 aprilie – cand este celebrata ziua intrarii lui Isus in Ierusalim, avem o saptamana speciala, cunoscuta ca Saptamana Patimilor, ea culminand cu ziua de Paste.

 

Zile de post

In zilele de post nu se consuma produse de provenienta animala – carne, lapte, oua, etc – si oamenii au o conduia mai retinuta si mai aproape Duhul Sfant.

In calendarul ortodox, toate zilele de miercuri si vineri sunt zile de post.

La acestea se adauga zilele de:

 • 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei;
 • 29 august – Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul;
 • 14 septembrie – Inaltarea Sfintei Cruci;
 • 19 februarie – 7 aprilie – Postul Sfintelor Pasti
 • 4 iunie – 28 iunie – Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel;
 • 1 august – 14 august – Postul Adormirii Maicii Domnului;
 • 14 noiembrie – 24 decembrie – Postul Nasterii Domnului.

 

Zile libere in 2018

Sarbatorile nationale, alaturi de sarbatorile religioase cumuleaza un numar de 12 zile libere nationale. In 2018 acestea vor fi astfel:

 • 1 – 2 ianuarie – Anul Nou;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
 • 8 – 9 aprilie -Pastele;
 • 1 mai – Ziua Muncii;
 • 27 – 28 mai – Rusalii;
 • 1 iunie – Ziua Copilului;
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie – Sfantul Andrei;
 • 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei;
 • 25 – 26 decembrie – Craciunul.

 

Calendarul ortodox ne poate da multe alte informatii utile, legate de zilele in care se fac sau nu nunti si botezuri, despre sfintii sarbatoriti si importanta lor in viata crestin – ortodoxa.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *