7 gesturi care te ajuta sa reduci consumul de energie - Woman2woman.ro

7 gesturi care te ajuta sa reduci consumul de energie

By on May 4, 2017
Share Button

De ce sa platesti foarte multi bani pentru energie, daca te poti bucura de acelasi confort, chiar facand economie? Ti se pare imposibil si nu vezi ce solutii ar putea exista? Iata doar cateva idei:

1) Adapteaza temperatura din camere in functie de activitatile tale zilnice

In bucatarie trebuie sa pastrezi in jur de 19-20 grade, in baie ai nevoie de 21-22 de grade si in camere trebuie sa ai aproximativ 18-19 grade. Trebuie sa stii ca fiecare grad in plus mareste consumul cu 7 pana la 11%. Si asta se simte bine in buzunarul tau.

Daca te-ai gandit ca ar trebui sa faci economii, solutia nu este in niciun caz oprirea caldurii pe timpul noptii. Economiile facute in cele cateva ore din noapte se vor duce rapid pentru ca vei avea un consum suplimentar de energie pentru a ajunge la temperatura normala.

– daca ai incalzire centrala, nu poti stabili temperaturi individuale in fiecare incapere, poti doar sa scazi temperatura rotind in jos robinetele caloriferelor.

– daca ai incalzire individuala pe gaz, te poti baza pe un termostat de ambianta, care iti permite sa scazi temperatura pe timpul noptii si in intervalele orare in care nu este nimeni acasa.

– daca incalzirea este pe baza de electricitate, fiecare radiator poate fi reglat individual in functie de temperatura dorita pentru fiecare incapere.

2) Trage obloanele pe timpul noptii, pentru a minimiza pierderile de caldura in zona ferestrelor

Daca este foarte frig, iti pot fi de mare ajutor draperiile groase, care izoleaza bine ferestrele. Daca ziua nu le poti trage de tot pentru ai nevoie ca lumina sa patrunda in camera, o data ce seara s-a lasat, nimic nu te impiedica sa le tragi complet pentru a acoperi in totalitate geamurile.

3) Regleaza temperatura frigiderului

Temperatura potrivita trebuie sa fie intre 4 si 5 grade; ai grija sa nu tii prea mult usa frigiderului deschisa si sa nu introduci alimente care nu s-au racit bine. Este important sa iti faci timp pentru a-l dezgheta periodic pentru ca 4 cm de gheata mareste de 2 ori consumul de electricitate al frigiderului, care este deja unul dintre ce le mari consumatoare de energie din casa. Daca vei dezgheta frigiderul in fiecare luna, poti fi sigura ca vei plati mai putin la factura de electricitate.

4) Opreste aparatele lasate in stand-by

Te-ai gandit vreodata la economia pe care a-i putea sa o faci daca stingi aparatele care raman in stand-by? Probabil te gandesti ca aceastea nu consuma prea mult, dar daca ai multe aparate pe care obisnuiesti sa le tii asa, consumul acesta mic poate deveni important. Gandeste-te sa inchizi de tot aparatura care nu este folosita in mod curent. De asemenea, poti economisi ceva bani si daca procedezi la fel cu aparatele care raman in stand-by pe durata noptii (calculator, televizor etc.).

5) Spala rufele cu apa rece

Temperatura apei cu care speli rufele este importanta atunci cand vrei sa faci economii. Daca alegi sa speli rufele la o temperatura de 30 de grade vei consuma de 3 ori mai putina energie decat daca le speli la 90 de grade. Exista programe «Eco» care permit atat economisirea apei cat si a energiei, daca durata ciclului de spalat este mai indelungata. Poti face economii daca alegi sa usuci rufele pe sarma, in aer liber si nu in uscator !

6) Acopera oalele atunci cand gatesti

Un gest atat de simplu te poate ajuta sa economisesti energie (gaz sau electricitate), pentru ca temperatura necesara in interiorul recipientului va fi obtinuta mai usor. Daca pui capacul, presiunea si caldura vor creste datorita vaporilor care vor ramane in interior. Timpul de gatire se va diminua si el, asadar vei consuma mai putina energie.

7) Economiseste folosind masina de spalat vase

Folosind o masina de spalat vase vei reusi sa reduci consumul de apa, care va fi mult mai mic decat daca le-ai spala zilnic de mana. Modelele recente sunt economice si poti folosi de asemenea programme «Eco», care te vor ajuta sa reduci factura de energie.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro