Terapia cu ozon: avantaje si indicatii - Woman2woman.ro

Terapia cu ozon: avantaje si indicatii

By on November 27, 2015
Share Button

Terapia cu ozon este repezinta o terapie moderna, cu multiple indicatii atat in tratamentul unor boli, cat si in tratamentele de infrumusetare si de mentinere, la persoanele sanatoase. De ce este ozonoterapia, aceasta terapie moderna, considerata revolutionara pentru unii si vindecatoare pentru altii? Pentru a afla care sunt avantajele terapiei cu ozon in tratarea unor afectiuni medicale, chirurgicale, infectioase, traumatologie sau care sunt efectele si indicatiile acestei terapii la persoanele sanatoase, am stat de vorba cu Dr. Georgeta Vertan, medic specialist in ozonoterapie si SCENAR la Clinica Eliade.

Terapia cu ozon: avantaje si indicatii

terapia cu ozon clinica eliade

1.Care este legatura intre terapia cu ozon si ozonosfera?

Ozonosfera este stratul protector din jurul Pamantului care face posibila viata biologica. In medicina noi imitam natura si cu ajutorul unor generatoare mici de ozon (O3) obtinem un amestec pur de O2 medical si O3. Volumele si concentratiile sunt masurate cu strictete iar dozele sunt administrate imediat dupa preparare si dupa protocoale bine stabilite (Declaratia de la Madrid 2010).

2.Terapia cu ozon este o terapie moderna?

Terapia moderna cu ozon a inceput in anii ’60, odata cu aparitia materialelor rezistente la oxidare, pentru ca ozonul este cel mai puternic oxidant cunoscut. A fost descoperit acum aproximativ 200 de ani si a fost folosit in primul razboi mondial pentru dezinfectia ranilor soldatilor iar suedezii il folosesc pentru potabilizarea apei de 100 de ani. Ozonul industrial este cel mai bun dezinfectant cunoscut, orice microorganism ( bacterie, virus, fung, protozoar, etc) care vine in contact direct cu ozonul nu are nicio sansa de supravietuire. Aceste efect “antibiotic” al ozonului il face util in administrarile topice (locale – ulcere varicoase, picior diabetic, arsuri, etc).

3.Mai sunt cunoscute si alte efecte ale ozonului?

De fapt, efectul propriu-zis al ozonului si pe care il urmarim noi este efectul hormetic. Ozonul administrat in doze mici (concentratii si cantitati mici) induce un stress oxidativ bland, care produce stimularea mecanismelor celulelor protectoare.

incarcare seringa ozon 4

Incarcare seringa cu ozon / Terapia cu ozon: avantaje si indicatii

4.Dar noi stim ca stresul oxidativ dauneaza organsimului si antioxidantii sunt cei care ne ajuta in lupta cu radicalii liberi, cu bolile si cu imbatranirea celulelor iar ozonul este un oxidant?!

Ozonul este un oxidant, dar el actioneaza ca un curatator de radicali liberi si nu ca un eliberator de radicali liberi, caci odata introdus in sistemul biologic el exista ca ozon mai putin de o secunda si apasa mai mult pe antioxidare. Stresul oxidativ sta la baza tuturor bolilor dar si la baza vietii. Cand organsimul nostru este agresat (bacterii, virusi, etc) se declanseaza raspunsul de aparare si echipamentul celular, din oxigenul pe care-l respira, formeaza niste mesageri secunzi ai oxigenului sau specii reactive de oxygen (ROS) care distrug celulele nocive. Cand acesti ROS sunt in exces – daca organismul este sanatos, normal nu este nici o problema, avem sisteme antioxidante pentru fiecare ROS, se activeaza si ii neutralizeaza.

Din pacate, in practica medicala avem pacienti ale caror sisteme antioxidante nu se activeaza, acestia sunt targetul terapiei cu ozon. Acesti ROS, atat de necesari in faza initiala, devin distructivi pentru organism. Ozonul este o substanta foarte reactiva si in celula patrund mesagerii lui secunzi- peroxizii de ozon care sunt un tip special de peroxizi si care interactioneaza rapid cu sistemul glutationului, sunt inactivati si actionand pe aceasta balanta prooxidare-antioxidare, inclina putin catre antioxidare. Deci in celulele normale efectul va fi de stimulare a sistemelor antioxidante si de protectie la viitoarele atacuri de substante oxidante iar in celulele “anormale” (microorganism, celule tumorale) aceasta oxidare va duce la distrugerea lor.

Terapia cu ozon – cateva avantaje: stimuleaza metabolismul, scade glicemia, stimuleaza factorii de crestere, ajuta la detoxifiere, are efect antiinflamator, antialgic, stimuleaza procesele de vindecare si cicatrizare, scade anemia

5. Cum imbunatateste ozonul oxigenarea celulelor?

Noi stim ca toate durerile, suferintele si maladiile cronice sunt cauzate si de o insuficienta oxigenare la nivel tisular. Ozonul actioneaza si pe eritrocite- stimuleaza metabolismul oxigenului si creste eliberarea oxigenului de catre hemoglobina si creste disponibilitatea oxigenului pentru tesuturi, eritrocitele devin mai elastice si mai modelabile, scade agregarea trombocitara, scade vascozitatea sanguina, activeaza microcirculatia, face vasodilatatie, imbunatateste drenajul limfatic, ajuta la angiogeneza, oxideaza placile arteriale permitand inlaturarea produsilor de metabolism prin flux sanguin mai bun, stimuleaza metabolismul, scade glicemia, stimuleaza factorii de crestere, are efect pe celulele stem, ajuta la detoxifiere, are efect antiinflamator, antialgic, antifibrotic, stimuleaza procesele de vindecare si cicatrizare (cicatrici mai suple), imbunatateste circulatia portala, reechilibreaza flora intestinala, vaginala, scade anemia, imbunatateste starea generala, efecte pe sistemul imun (imunostimulator, imunomodulator in functie de doza!), terapie sportiva in chimioterapie si radioterapie, creste calitatea vietii pacientilor.

6. Care ar fi indicatiile ozonoterapiei (terapia cu ozon)?

Ozonoterapia este indicata atat persoanelor bolnave, cat si celor sanatoase. Spectrul de boli este foarte larg: afectiuni medicale, chirurgicale, infectioase, traumatologie, arsuri, neoplazii, transplant, stomatologie. Ar fi mai sugestiv daca am spune ca ozonoterapia are doua contraindicatii: favismul (deficitul de glucozo-6-fosfat de hidrogenaza) care este o contraindicatie absoluta si hipertiroidismul care devine o contraindicatie relativa daca il corectezi medicamentos. De asemenea, nu se administreaza ozon in trimestrul I de sarcina.

7. De ce ar fi indicata ozonoterapia (terapia cu ozon) la persoanele sanatoase?

Celula are capacitatea de a se regla si aceasta capacitate poate fi imbunatatita. Pe acest lucru ne bazam in terapiile de regenerare si antiaging (happy aging), promovarea sanatatii si a vitalitatii, infrumusetare, scadere ponderala, cosmetica (efectele sunt vizibile de catre pacienti si anturaj dupa primele 4-5 sedinte), la sportivi (cresc performantele, scad perioadele de recuperare).

8. Care sunt modalitatile de administrare a ozonului in terapia cu ozon?

In afara aplicatilor locale, topice ( sac, compresa cu apa ozonizata, crème, uleiuri) ozonul se administreaza si general (sistemic): autohemotransfuzie minora si autohemotransfuzie majora, insuflatie rectala/vaginala, injectare subcutanata, injectare intraraticulara, apa ozonizata (in stomatologie are efecte extraordinare, in afectiunile cavitatii bucale-afte, ulceratii, herpes, in infectiile cu helicobacter pilori) si sauna cu ozon care este de fapt o baie cu aburi ceea ce e foarte placut pentru pacienti.

La sauna, efectul cel mai important se observa la nivelul pielii – detoxifierea, oxigenarea mai buna, vindecarea restabilirea elasticitatii si netezimii pielii (efectul vizibil mai des la femei dupa sarcina sau dupa folosirea indelungata a produselor cosmetice) o piele de bebelus pentru cateva ore, hipotermia moderata este si ea foarte buna, scaderea ponderala (mai ales pentru pacientii mai lenesi, care nu vor sa faca sport, dar regimul alimentar este obligatoriu!), relaxarea musculara, relaxare mentala, calmarea durerilor articulare, somn linistit si stare de bine generala. In plus poti asocia sauna cu ozon cu aromoterapie, cromoterapie, meloterapie, adaugarea de H2CO3.

9. Terapia cu ozon este o terapie sigura, fara efecte adverse?

Terapia cu ozon este fara indoiala o terapie sigura. Dozele sunt strict masurate, protocoalele de terapie sunt bine stabilite, ozonul nu induce rezistenta (spre deosebire de antibiotice), nu este alergenic (pentru ca nu este proteina). Ozonul nu este un panaceu, dar nu este nici o terapie alternativa. El completeaza si imbunatateste efectele altor terapii, rezultatele fiind remarcabile in combinatie cu medicina.

Interviu realizat cu Dr. Georgeta Vertan, medic specialist in ozonoterapie si SCENAR – CLINICA ELIADE
Bd. Mircea Eliade 36, sector 1 Bucuresti
0374 48 88 88/ 0748 01 11 11 – www.clinicaeliade.ro

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro