Graul spelta, cereala straveche din bucataria moderna - Woman2woman.ro


Graul spelta, cereala straveche din bucataria moderna

By on august 14, 2015

mancare de post

Share Button

Graul spelta, ruda mai putin cunoscut a graului comun, aduce o serie de beneficii organismului nostru. Chiar daca se inrudeste cu graul alb, graul spelta este mult mai sanatos, are un gust foarte placut, preia mai putine metale grele din mediul inconjurator si are valori nutritionale mai mari.  

Autor: Mihaela Dinu

Graul spelta, cereala straveche din bucataria moderna

graul spelta realfoods co uk

Graul spelta / Foto: realfoods.co.uk

Graul spelta este o cereala straveche, cultivata de egipteni si celti

Graul spelta este o cereala straveche, inudita cu graul comun, a fost cultivat inca din epoca Bronzului si are un gust deosebit. Recent, a inceput sa fie utilizat pe scara larga, ca hrana sanatoasa. Astazi, graul spelta este din ce in ce mai popular si mai apreciat.

Are un gust deosebit si aduce beneficii exceptionale organismului

Graul spelta contine o serie de substante nutritive (mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine, vitaminele A, E, complexul vitaminic B, vitamina PP, aminoacizi, minerale, acizi grasi nesaturati), triptofan (precursorul serotoninei si al melatoninei), tiocianat sau rodanura ( care stimuleaza imunitatea si ajuta la revitalizarea organismului, dar are si un efect antiinflamator).

Desi are o istorie indelugata, graul spelta a inceput sa fie utilizat la noi destul de recent.Este hranitor si bine tolerat de mai toate categoriile de varste. Tocmai de aceea, poate fi inclus atat in alimentatia copiilor, cat si in cea a varstnicilor.

100 grame de grau spelta furnizeaza o serie de vitamine si elemente nutritive organismului nostru si asigura necesarul zilnic in proportie de 11-53%:

–  mangan – 53% din necesarul zilnic

– fibre – 15% din necesarul zilnic

– Fosfor – 15% din necesarul zilnic

–  vitamina B3 – 12,5% din necesarul zilnic

– magneziu – – 12% din necesarul zilnic

–proteine – 11% din necesarul zilnic

Procesul de digerare a graului spelta este mult mai simplu si mai putin intens

Graul spelta este usor de digerat, tocmai datorita proteinelor pe care le contine. De asemenea, substantele nutritive continute de graul spelta sunt asimilate mult mai usor datorita solvabilitatii lor. De asemenea, chiar daca graul spelta este bogat in gluten,  acesta poate fi tolerat chiar si de persoane care acuza intoleranta la gluten.

Usurinta de a digera graul spelta, inlatuarea problemei legate de intolerant la gluten si bogatia de substante nutritive pe care graul spelta le aduce fac din acest aliment aproape necunoscut un aliat al alimentatiei sanatoase.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *