Piatra naturala pentru o terasa spectaculoasa: ce materiale iti stau la dispozitie? - Woman2woman.ro

Piatra naturala pentru o terasa spectaculoasa: ce materiale iti stau la dispozitie?

By on April 5, 2015
Share Button

Daca locuiesti la casa, terasa este acel spatiu exterior, de dimensiuni mai mari sau mai mici, care se poate transforma cu usurinta intr-o oaza de relaxare in orice anotimp. Dar asta numai daca este amenajat corespunzator, cu materialele potrivite care sa ii asigure frumusetea si rezistenta in timp, dar si cu accesoriile care contureaza un decor personalizat, intim, creat dupa preferintele proprii si/sau ale familiei. Piatra naturala – eleganta, rezistenta si atat de versatila – este unul dintre cele mai incredere materiale la care poti apela atunci cand demarezi proiectul de amenajare a terasei.

Autor: Alexandra Istrate

terasa

Piatra naturala castiga tot mai mult teren in proiectele amenajarilor de interior si exterior care vizeaza locuintele personale. Este o alegere pretioasa si usor mai scumpa decat altele disponibile in comert, dar una care merita cu prisosinta investitia, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Aleasa si ingrijita in mod corespunzator, in functie de necesitati, piatra naturala iti poate decora locuinta decenii la rand, fara ca frumusetea sa ii fie stirbita.

Tipuri de piatra naturala pentru terasa

Exista o varietate de tipuri de piatra naturala pentru care poti opta pentru a-ti amenaja terasa conform planului. Daca la interior casei ai putea prefera pietre naturale elegante prin definitie, cum este marmura, spre exemplu, la exterior ar fi indicat sa te indrepti catre optiuni ceva mai „aspre” si rezistente, de tipul bazaltului, ardeziei, granitului si al pietrei de rau. Cromatica si finisajul este divers si in cazul acestora, astfel ca proiectul tau de amenajare va prinde contur si cu ajutorul lor.

Fiindca iti doresti sa te bucuri de terasa casei tale ani la rand, este esential sa investesti in materiale cu durabilitate sporita. Piatra naturala – ardezia, granitul, piatra de rau, bazaltul etc. – este o alegere care iti asigura o rezistenta mare in timp, facand fata cu brio fenomenelor naturii – ploaie, zapada, inghet/dezghet, vant etc. -, dar si traficului, de la cel mediu la cel intens. Si pentru ca vorbim despre un proiect de amenajare exterioara, preferabil ar fi ca placile de piatra naturala asupra carora te orientezi sa indeplineasca si urmatoarele criterii:

– sa fie suficient de groase pentru a rezista traficului de pe terasa, in special daca vorbim despre o terasa extinsa in curtea/gradina casei, unde au acces si automobile; grosimea, in acest caz, ar trebui sa fie de circa 5 cm; daca terasa ta este ferita de traficul intens, placile cu o grosime de circa 2 cm vor fi suficiente;

– sa aiba dimensiuni rezonabile, caracteristica ce va spori rezistenta in timp;

– sa fie lipite unele de altele de rosturi maleabile, care sa permita dilatarea in perfecta siguranta, fara ca incalzirea/racirea repetata sa duca la deterioarea lor inainte de vreme;

– sa aiba un finisaj adecvat unui spatiu exterior, cum ar fi buceardat, mat, periat, pentru a fi antiderapante; expunerea la ploaie si zapada nu trebuie sa transforme terasa intr-un spatiu nesigur, care sa predispuna la accidentari.

Ardezia, o piatra naturala calda cu aspect clasic

Ardezia este o piatra naturala dura, multicolora, rezistenta la intemperii, la schimbarile de temperatura, la ger si la temperaturi ridicate, cu un grad ridicat de impermeabilitate, fapt care limiteaza si aparitia petelor inestetice care ar putea stirbi frumusetea terasei pe termen lung. Este o alegere excelenta pentru terasa si pentru ca este antiderapanta. Paleta sa cromatica, apropiata de nuantele regasite in natura, au transformat-o intr-un material cald, apreciat atat in amenajarile de interior – unde este folosita adesea la nivelul pardoselilor -, cat si in cele de exterior.

Intrucat vorbim despre un tip de piatra naturala, ardezia ofera un plus de personalitate terasei casei, oricare ar fi stilul de amenajare pentru care optezi, si prin faptul ca nicio placa nu este identica cu alta, iar diversitatea cromatica de care se bucura poate contribui la realizarea unui design spectaculos, primitor si vesel, dar si stilat si elegant. De altfel, insasi alegerea unui tip de piatra naturala transforma complet terasa dintr-un spatiu anonim intr-unul special, oricare ar fi piesele de mobilier si accesoriile pe care te hotarasti sa le folosesti pentru a o amenaja.

Granitul, duritate si estetica de rang inalt

Granitul este o piatra naturala foarte dura, ceea ce inseamna ca este una dintre alegerile de top pentru amenajarea unei terase. Astfel, face fata cu brio fenomenelor naturii si traficului intens, nu se pateaza si se zgarie cu dificultate. In plus, este disponibil intr-o paleta cromatica diversa, astfel ca se poate plia cu succes pe o multitudine de proiecte de amenajare. Nu favorizeaza nici acumularea de agenti patogeni, in special daca este curatat si intretinut in mod regulat, cu produse adecvate – bineinteles, igiena de rutina poate fi intreprinsa si cu ajutorul produselor de curatare obisnuite pentru pardoseli, spre exemplu; insa intretinerea granitului ar trebui sa se faca si cu ajutorul unui produs sigilant, care sa ii sporeasca atributele naturale, dar si cu uleiuri si alte solutii similare care ii pot reda culoarea naturala, in urma traficului intens, sau oferi un aspect antichizat.

Mozaic_Marmura_Alba_Marble_P35__3a_

Piatra de rau sau cum sa aduci natura pe terasa casei tale

Este tot o piatra naturala, deci, prin definitie, una care te apropie si mai mult de natura. Insa piatra de rau este… altfel decat „surorile” sale. Si asta fiindca placile sale sunt neregulate, au forme si dimensiuni diferite si se potrivesc ca piesele unui puzzle pentru a contura o terasa absolut fabuloasa. Cromatica este si ea variata, iar la proba testului timpului, piatra de rau trece si ea cu brio.

Si placile din piatra de rau, orice forma ar lua ele, trebuie intretinute adecvat pentru a le spori rezistenta si asigura estetica pe termen lung. Impermeabilizarea ar putea fi indicata si in cazul lor, la fel si folosirea unor solutii speciale pentru indepartarea murdariei, inclusiv a petelor rezistente.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro