Inspiratia stilului japonez - Woman2woman.ro

Inspiratia stilului japonez

By on December 2, 2014
Share Button

Locuintele japoneze sunt cunoscute pentru austeritatea aparentei lor, austeritate ce codifica o cautarea a echilibrului si a ordinii. O incapere planuita in acest mod este una cu doar cateva piese de mobilier, piese care se supun insa fluxului circulatiilor. Pozitionarea elementelor de mobilier, in modul japonez de a privi lucrurile, deserveste foarte bine actiunile ce vor avea loc in incapere – socializare, conversatie , servirea ceaiului etc. Idealul unei case japoneze este armonia, deoarece aceasta permite locuitorilor sai a se dezvolta armonios, la randul lor.

Autor: Iulia Decuseara (Arhitect)

Inspiratia stilului japonez

stil japonez onelowell.net

Foto: onelowell.net

Organizarea austera a stilului poate sa para un dezavantaj al alegerii pentru gusturile fastuoase insa, de fapt, el are capacitatea de constitui si un cadru de pornire pe care se va construi ulterior. Nu intotdeauna cand ne mutam intr-o locuinta noua aceasta este la cheie. De aceea, intre notiunea de “casa la rosu” (are finalizate doar structura si anvelopanta – peretii, tamplariile – insa ii lipsesc utilarea sau finisajele cum ar fi tencuiala, vopsitoriile etc.) si notiunea de “casa la cheie” (complet finisata, mobilata si utilata) exista diversi pasi intermediari.

Investitia treptata in constructia casei face ca uneori sa fie necesara mutarea intr-o casa aflata inca in curs de amenajare . Acest gen de situatie este contextul ideal pentru a opta pentru stilul japonez. Cateva perne, o simpla canapea, o masuta joasa si un tatami (covor japonez) asezate pentru conversatie, incheie cel putin temporar chestiunea mobilarii minimale a zonei de living.

Culorile pamantului si nonculorile, specifice stilului japonez

In locuintele japoneze, generatii la rand, pana la inceputul secolului al XIX-lea, se statea pe perne sau chiar pe podea, pentru o mai buna legatura cu pamantul. Pornind de aici, in intreaga amenajare trebuie avuta in vedere folosirea culorilor pamantului, arhitectura japoneza lucrand in mod predilect cu acestea pentru ca ea isi trage “seva” din natura. Nonculorile sunt uneori folosite, atunci cand delimiteaza (o pardoseala acoperita cu mai multe tatami va avea linii negre de demarcatie intre piesele care o compun) iar utilizarea altor culori decat cele descrise mai sus se face cu moderare, nu mai multe deodata.

Usi si pereti glisanti

O incapere cu aer japonez prezinta, de asemenea si ideea de flexibilitate. Usile sunt glisante si uneori chiar peretii pot fi mutati in alte pozitii tocmai pentru a adapta incaperile la situatii diferite sau a deschide spatiul, atunci cand acest lucru este dorit ori necesar. Mutarea peretilor este un deziderat dificil de realizat insa ideea de flexibilitate poate sa fie asigurata prin reoganizarea ocazionala a pieselor de mobilier.

Lumina joaca si ea un rol important in configurarea imaginii de ansamblu, fiind uneori invitata inautru iar alte ori  lasandu-se filtrata pentru o mai mare intimitate. Ceea ce ramane, in tema de concept, specific abordarii este armonizarea interiorului cu lumea exterioara si o potrivire intre elementele amenajarii care sa transpara inca de la prima privire.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro