Ce se intampla cand renunti la fumat - Woman2woman.ro


Ce se intampla cand renunti la fumat

By on iunie 6, 2014

mancare de post

Share Button

stop fumatuluiTe gandesti adesea sa renunti la fumat, dar iti spui ca poate fi oricum prea tarziu si ca nu mai pot exista beneficii pentru sanatatea ta daca renunti acum. Te inseli, indiferent de varsta ta, daca renunti la tigari, ai de castigat, iar efectele benefice pot fi resimtite imediat de organism!

Autor: Claudia Ilies

Iata ce se intampla in organismul tau, dupa ce ai renuntat la fumat:

Dupa 20 de minute

Daca ai luat decizia sa te opresti, imediat tensiunea arteriala incepe sa scada si pulsul incetineste. Temperatura mainilor si a picioarelor incepe sa redevina normala.

Dupa 8 ore

Cantitatea de monoxid de carbon revine si ea la valori normale. La fel si oxigenarea corpului.

Dupa 24 pana la 48 de ore

Riscul de atac de cord scade. Gustul si mirosul se imbunatatesc.

Dupa doua sau trei luni

Circulatia se imbunatateste, iar mersul pe jos ti se va parea mult mai usor. Si capacitatea pulmonara se poate imbunatati cu pana la 30%.

Dupa un an

Vei observa imbunatatiri semnificative: tusea, congestia sinusurilor, oboseala si dificultatile respiratorii sunt si ele in scadere. Plamanii se purifica, devenind mai rezistenti la infectii. Comparativ cu o persoana care fumeaza, riscul bolilor cardiovasculare scade cu 50%.

Dupa 5 ani

Rata cancerului a unui ex-fumator scade cu aproape jumatate. La fel si riscul cancerului bucal, de gat sau esofagian.

Dupa 10 ani

Rata mortalitatii cauzata de cancer pulmonar devine egala cu cea a unei persoane nefumatoare. Celulele precanceroase sunt inlocuite de altele sanatoase.

In cazul in care credeai ca nu mai are rost sa renunti la fumat, acum este posibil sa te razgandesti. Inca o mai poti face, in beneficiul sanatatii tale.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *