Castelul Bran si Contele Dracula, intre adevar si mit - Woman2woman.ro

Castelul Bran si Contele Dracula, intre adevar si mit

By on September 30, 2013
Share Button

castelul bran

Castelul Bran este unul dintre cele mai impunatoare monumente istorice si arhitectonice ale Romaniei, fiind construit pe o stanca, intr-un loc cheie din punct de vedere strategic.

Acesta este situat in Pasul Bran-Rucar, la 30 de kilometri de Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung

Autor: Florentina Florea

Castelul Bran in trecut si in prezent

Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 de catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran.

Initial, Castelul Bran a fost o cetate de „trecatoare” cu scop militar, patrulatera neregulata. In timp, cetatea a suferit numeroase modificari cum ar fi: adaugarea turnului de sud, constructia unui turn dreptunghiular la est si imbracarea acoperisului cu tigla.

In acest moment, el adaposteste muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran.

Povestea din spatele mitului contelui Dracula:

dracula slider3 1

Desi a intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, se pare ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata la castel. Cu toate acestea, legenda pare sa fie mai puternica decat realitatea.

De fapt, Dracula este personajul romanului cu acelasi nume scris la sfarsitul secolului al XIX-lea de irlandezul Bram Stoker. Acesta este descris ca un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat undeva pe varf de stanca inalta, de unde strajuie valea raului serpuind prin Principatul Transilvaniei. De asemenea, mai avem si filmul Interviu cu un vampir care trateaza acest subiect, ca o aluzie directa la presupusele trasaturi de vampir ale voievodului muntean.

El este adesea confundat cu Vlad Tepes, printul valah, domn peste castelul din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea intreaga se refera la el ca fiind Castelul lui Dracula.

Vlad Tepes versus Dracula:

Dracula, asa cum este el perceput astazi, reprezinta un personaj fictiv. Numele lui deriva din porecla data lui Vlad Tepes, domnitor al Tarii Romanesti intre 1456-1462 si in anul 1467. Din motive politice, istoricii vremii il descriu ca un despot nemilos si insetat de sange.

Personajul istoric Vlad Tepes, domnitorul valahilor, are intr-adevar o legatura cu Castelul Bran. El a condus cateva campanii de pedepsire a negustorilor germani din Brasov, care refuzau să i se supuna si sa plateasca darile catre scaun, rezultate din comert. Relatiile dintre Vlad Tepes si nobilimea Brasovului, ai carei reprezentanti ii erau ostili, nu erau asadar tocmai bune. Nu se stie daca Vlad Tepes a cucerit sau nu castelul Bran. Documentele scrise nu atesta acest lucru. Iar arhivele cu privire la Castelul Bran sunt in general administrative si se refera la veniturile si cheltuielile domeniului Fortificatiei (Castelului) Bran si mai putin la problemele politice si militare.

Este de dorit ca vizitatorii Castelului Bran sa faca distinctia dintre realitatea istorica a Branului si personajul Contelui Dracula din romanul lui Bram Stoker. Dracula a fost si ramane un personaj imaginar.

Sursa: www.castelulbran.ro

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro