Dragostea, o simpla reactie chimica? - Woman2woman.ro

Dragostea, o simpla reactie chimica?

By on April 3, 2013
Share Button

dragosteaAi crezut ca marea dragoste intervine pentru ca cei doi sunt suflete pereche ce s-au intalnit? Ei bine, specialistii spun ca totul se reduce la chimia existenta intre parteneri. Pentru acestia, dragostea nu este un sentiment maret si misterios care apare intr-un mod miraculous, ci mai degraba rezultatul unor reactii chimice ale organismelor. Asadar, ce este dragostea? De unde vine, cum se infiripa? Si…de ce dispare?

Autor: Claudia Ilies

Cand ne indragostim inima ne bate cu putere iar gandurile o iau razna. De ce ni se intampla toate astea? Deoarece creierul secreta o cantitate importanta de noradrenalina, un hormon care accelereaza activitatea neuronilor din hipotalamus si care amplifica dorinta.  Aceasta crestere inlatura senzatia de foame, asa explicandu-se ca nu vrem nimic, nici sa mancam, nici sa bem, nimic nu mai conteaza. Acest hormon imbunatateste si memoria, asa ca tinem minte fiecare cuvant rostit de catre persoana iubita.

Cand esti indragostit, ai impresia ca persoana iubita a pus stapanire pe noi in intregime si ca ne domina fiecare gand. Aceste ganduri obsesive pot fi puse pe seama fluctuatiilor de serotonina, molecula care joaca un rol important in schimbarile emotionale pe care le traim. Potrivit cercetatorilor din domeniul psihologic, aceste schimbari din mintea indragostitilor sunt asemenea pacientilor care sufera de tulburari obsesiv-compulsive (anxietate care se manifesta prin ganduri sau temeri care nu au justificari reale). Acum intelegi de ce amintirea persoanei prezente este atat de vie in mintea noastra chiar atunci cand nu se afla in preajma.

Chimia dragostei nu poate fi comandata

Tremuri, vibrezi in prezenta lui fara sa iti doresti sa fie asa. Si simti ca si el are aceleasi senzatii. In sfarsit ti se intampla! Te porti prosteste, parca nu esti tu, ai vrea sa nu se vada, dar nu iti poti controla sentimentele. De fapt, de vina sunt feromonii, acele molecule inodore si invizibile secretate de corpul nostru, responsabile pentru atractia sexuala. Odata ce acestia sunt produsi, se raspandesc in aer iar partenerul le decripteaza si atractia se produce sau nu.

Dragostea provoaca aceleasi reactii ca si cocaina

Datorita hormonilor eliberati, creierul reactioneaza. Cercetatori englezi au recrutat tineri indragostiti si le-au oferit pentru vizionare diferite imagini intre care au strecurat si imaginea persoanelor iubite. Iar rezultatul a fost urmatorul: specialistii au constatat ca in acest caz reactioneaza aceeasi zona din creier care este stimulata de consumul cocaine sau al altor substante similare.

Pasiunea creeaza dependenta?

Persoanele care traiesc prea intens aceasta faza a relatiei, pot dezvolta o dependenta de persoana care le provoaca placere. Aceste persoane se pot trezi implicate intr-o relatie care nu le este potrivita si pe care incearca sa o rupa, dar nu reusesc, la fel ca si dependentii de alcool sau fumat.  Daca sentimentele nu ne fac rau, relatia poate evolua catre una calma si de durata. Hormonii declansati in faza de inceput a relatiei isi vor diminua in timp efectul, asemenea unui medicament luat pentru o perioada indelungata.
banner_delaco_relatii

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro