Facebook este periculos pentru sanatate - Woman2woman.ro

Facebook este periculos pentru sanatate

By on February 6, 2013
Share Button

Reteaua de socializare creata de Mark Zuckerberg ne rapeste cateodata ore intregi din zi. Poate ca aflam informatii interesante, poate ca ne permite sa participam la evenimente importante, sa pastram legatura cu prietenii sau familia noastra. Dar te-ai gandit vreodata ca aceste ore petrecute pe Facebook prin intermediul telefonului mobil sau al calculatorului iti pot afecta sanatatea?

Autor: Claudia Ilies

sanatateCercetatorii americani si-au propus sa studieze comportamentul dependentilor de Facebook pentru a stabili in ce masura acest timp dedicat retelei de socializare ne poate fi daunator. Ei au concluzionat ca adesea uitam de noi si nu ne mai alimentam corespunzator. Studiul a fost realizat de catre universitatile din Pittsburgh si Columbia, care au demonstrat dezavantajele petrecerii unei perioade excesive de timp navigand pe retele de socializare precum Facebook sau Twitter.

Te-ai astepta ca rezultatele sa ne spuna ca ne vom confrunta cu probleme de vedere din cauza timpului  petrecut in fata ecranelor, dar s-a constatat ca impatimitii retelelor sociale uita adesea sa manance. Sau, dimpotriva, unii au tendinta de a consuma alimente la orice ora stand in fata calculatorului, nerespectand astfel regula celor trei mese zilnice.

Oamenii de stiinta doresc sa atraga atentia asupra faptului ca astfel de comportamente pot conduce la bulimie sau anorexie.

Un alt studiu efectuat de Universitatea din Edinburgh a demonstrat ca putem deveni stresati daca avem prea multi “prieteni” pe Facebook. Internautii care vor reusi sa stranga sute de prieteni pe reteaua de socializare pot deveni anxiosi. Studiul realizat cu ajutorul a 300 de participanti ne arata ca cei care au sub 100 de prieteni virtuali sunt mai relaxati, in timp ce aceia care depasesc acest numar sunt stresati din cauza numarului mare de prieteni. Unii dintre ei nu sunt cunoscuti personal, fiind doar prieteni ai prietenilor, dar care posteaza adesea comentarii ce pot crea neplaceri.

Studiul arata ca fiecare utilizator are, de fapt, maximum sapte cercuri de prieteni cu care se intalneste si in viata reala, care sunt fie frati sau alti membri ai familiei, fie colegi de la locul de munca sau cunostinte.

Initial, Facebook a fost ca o iesire la o cafenea cu prietenii apropiati, dar in prezent exista tendinta de a se transforma in ceva neplacut cand persoane care nu fac parte din cercul tau de prieteni si pe a caror parere nu contezi isi exprima impresiile in legatura cu postarile tale.

Cei care au in lista de prieteni parintii sau chiar sefii nu pot fi relaxati pe Facebook, aceasta “prietenie” generand adesea un stres major.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro