5 greseli pe care le fac gradinarii incepatori - Woman2woman.ro

5 greseli pe care le fac gradinarii incepatori

By on August 2, 2012
Share Button

Woman2Woman a facut o lista cu cele mai frecvente greseli pe care gradinarii incepatori le fac, pentru ca tu sa stii ce sa eviti.

Violeta Ene

1. Prima greseala pe care o poti face in gradina este sa cumperi puieti nesanatosi. Alege plante cu o culoare vie, multe frunze si nicio insecta sau ou de insecta pe ele. Daca gasesti un purice, este posibil sa mai fie si altii ascunsi, care sa iti invadeze nu doar planta proaspat achizitionata, cat si pe cele deja plantate.

2. Chimicalele pulverizate direct pe plante comestibile pot avea efecte dezastruoase daca acestea urmeaza sa fie consumate in mancare. Nu folosi niciodata fertilizator sau spray impotriva insectelor fara sa pui in balanta riscurile la care te expui pe tine si pe cei dragi. Daca pe un produs scrie ca este sigur pentru oameni si animale, nu te lasa pacalita! Citeste bine etichetele si cauta numai acele insecticide pe care scrie ca sunt sigure pentru plante comestibile. Si mai bine, nu adauga astfel de substante peste plantele tale. Motivul pentru care ti-ai facut propria gradina este ca sa ai acces la legume, fructe si ierburi sanatoase. Pentru a evita problema insectelor, uda-ti regulat plantele, supravegheaza-le si fertilizeaza-le cu produse naturale ca ceaiul de compost.

3. Daca plantezi rozmarin, o planta care iubeste solul uscat si calcaros, intr-o zona plina de umezeala, sunt putine sanse sa iti adaugi la preparatele tale acest condiment proaspat. Daca in gradina ai o zona mai umbroasa, alege plante care rezista fara lumina directa. Fii creativa si documenteaza-te inainte de a iti pune manusile de gradinar, pentru a sti care este mediul propice pentru plantele tale.

4. Aglomerarea plantelor este o alta greseala pe care o facem cand suntem la inceput in ale gradinaritului. Si asta pentru ca suntem tentate sa cumparam mai multe plante decat ar putea “duce” gradina noastra. Este bine sa citim etichetele plantelor si sa aflam cat cresc ele in latime si inaltime, pentru a le crea un spatiu confortabil in pamant. Mai degraba pui mai putine plante decat prea multe de la inceput. Desi la suprafata lastarii par a avea loc, radacinile vor fi cat de curand inghesuite, ceea ce nu le va permite sa creasca sanatos si nici sa supravietuiasca pe timpul iernii.

5. Taierea este cea care face plantele sa creasca mai repede si mai sanatos, asa ca nu te teme sa iti cosmetizezi gradina. Nu iti fie mila sa tai regulat frunzele inalte si mari. Daca nu o faci, vor creste doar anumite tulpini ale plantei. Si florile vor arata mai bine daca te ocupi regulat de taiere.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro