Afla totul despre bonsai - Woman2woman.ro

Afla totul despre bonsai

By on June 24, 2012
Share Button

Arta plantelor miniaturale atrage tot mai multi admiratori, iar oameni din intreaga lume incearca sa o rafineze pana la cele mai mici detalii.

Autor: Violeta Ene

Chiar daca japonezii sunt cei care au dezvoltat arta bonsaiului, ideea a pornit din China si stravechea lor stiinta-arta penjing. Sursa de inspiratie si pentru coreeni, penjing rafineaza arbusti ceva mai mari care sunt apoi expusi in aer liber.

Bonsaiul este numele generic dat oricarei plante cultivatate in ghiveci si mentinute la o dimensiune mult mai mica decat cea normala.

Pentru a capata o valoare estetica, bonsaii sunt hraniti minimal cu apa si ingrasaminte, iar ramurile lor trebuie taiate periodic. Iata si alte lucruri importante de stiut despre bonsai:

– pentru a cultiva un pomisor in miniatura, respectati mai intai regulile de ingrijire a plantei, iar mai apoi necesitatile unui bonsai. De exemplu, sunt plante care prefera sa fie tinute la umbra, chiar daca le transformati in bonsai.

– bonsaiul considerat perfect este cel care seamana leit cu planta care ar fi crescut la dimensiunile ei standard in habitat natural;

– in China, bonsaii capata forme artistice si contorsionate, fiind priviti mai degraba ca simboluri decat ca arbusti adevarati;

– in teorie, orice planta poate fi stilizata si transformata in bonsai, dar exista arbusti preferati pentru arta miniaturilor in gradinarit. Japonezii, de exemplu, transforma in bonsai pinul, ulmul, artarul, jneapanul, laricea, caisul si ciresul floral.

– pe timpul verii, bonsaii tinuti in exterior trebuie udati de mai multe ori pe zi cu stropitoarea sau sistem de irigatii. Daca planta sta la umbra, poate fi udata doar o data pe zi.

– in traditia japoneza, bonsaii sunt clasificati inclusiv dupa inaltime:

1. Shito – pana la 7,5 cm

2. Mame – 7,5-15 cm

3. Kotate mochi/Shohin – 15-30 cm

4. Chiu bonsai – 30-60 cm

5. Dai bonsai – peste 60 cm

Iata mai multe imagini cu bonsai care sa iti serveasca drept inspiratie!

[simple_slideshow]

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro