10 lucruri pe care sa nu le spui la locul de munca - Woman2woman.ro


10 lucruri pe care sa nu le spui la locul de munca

By on September 24, 2020

mancare de post

Share Button

Serviciul si mediul de acolo, pentru multi dintre noi, este ca o a doua casa. Astfel, tindem sa consideram anumiti colegi ca pe membrii ai familiei, in care ne punem toata increderea, destainuindu-le chiar si cele mai ascunse secrete ale noastre. Nu asa trebuie sa se intample in relatiile colegiale.

Deoarece petrecem mai mult de 8 ore la serviciu avem tendinta sa socializam mai mult, sa ne dechidem in fata colegilor, precum o carte. Chiar daca psihologii indeamna la socializare la serviciu, unele lucruri trebuie discutate doar cu membrii familiei. Multe din problemele personale trebui sa ramana tabu. Altfel, poti deveni subiect de barfa si indiferent cat de bun ai fi la serviciu, vei fi etichetat in functie de acest aspecte.

Deci, iata ce nu trebuie sa spui la serviciu, colegilor sau sefilor:

1.Nu povesti problemele financiare

Faptul ca te descurci greu cu banii, nu intereseaza pe nimeni, chiar daca uneori ai tendinta sa spui in gura mare ca nu esti remunerat pe masura sau sa dezvalui suma cu care esti platita la job. Salariul este confidential si se negociaza in functie de experienta si aptitudinile tale. Daca vrei mai mult, arata ca iti doresti asta, facand si alte lucruri la serviciu.

2.Nu dezvalui problemele pe care le ai cu partenerul de viata

Viata personala nu se dezvaluie la serviciu. Sa le spui colegilor ca divortezi este in regula, dar sa le dai detalii despre ceea ce se intampla intre tine si partenerul tau de viata, nu. Problemele personale trebuie sa ramana personale. La fel stau lucrurile si cand vine vorba de problemele tale de sanatate. Nu intereseaza pe nimeni, istoricul tau medical.

3.Nu spune ca te plictisesti la serviciu

Spui des “ma plictisesc” la serviciu? Daca spui asta in fata unor colegi care muncesc pe branci, s-ar putea sa nu iti fie bine. In primul rand, acestia vor considera ca esti platit degeaba si ca postul tau nu presupune multe sarcini, in comparatie cu ce au ei de facut. Cu siguranta se vor plange la sefi, iar tu poti avea de suferit. Ai grija ce spui!

pisi la job

4.“Imi pare rau!”

Daca ai facut ceva gresit, nu este suficient sa spui “imi pare rau”. Incearca sa repari ceea ce ai gresit. Vei castiga si respectul colegilor. Daca repeti ca un papagal, “imi pare rau” si atat, vei parea slab si neincrezator.

5.Nu barfi!

Chiar daca ai tendinta sa te mai plangi de un anumit coleg/e in fata altora, incearca sa scapi de acest imbold. A barfi un coleg sau altul, da dovada de slabiciune si lipsa de profesionalism din partea ta. Profesionistii se concentreaza pe munca si pe interactiuni sociale mai constructive.

6.“Este imposibil sau Nu se poate rezolva”

Atunci cand ti se dau anumite sarcini la serviciu, inseamna ca acestea trebuie sa aiba o rezolvare. Nu il lua de fiecare data pe “NU” in brate. Vei fi catalogata drept o persoana netagativista si nimanui nu ii place atitudinea negativa. Daca nu stii ceva, mai bine cere ajutor.

7.“Sunt ocupata!”

Cand ti se solicita ajutorul, incearca sa arati deschidere in acest sens. Chiar daca uneori esti foarte ocupata pentru a-i ajuta si pe altii, gaseste o modalitate mai buna de a-i spune celuilalt ca nu poti sa il ajuti pe moment. Nu fii dura!

8.“Nu pot face totul singura!”

Nu te plange de sarcinile pe care le ai de indeplinit si mai ales, nu spune ca nu poti face singura totul. Trebuie sa poti, de aceea ocupi acel post. Iar a cere ajutor in anumite imprejurari este in regula.

9.“Imi pare rau ca am intarziat!”

A intarzia o data, de doua ori, la serviciu este in regula. Insa, a face un obicei din acest lucru, nu. Scuzele nu vor mai avea nicio valoare, la un moment dat. Colegii tai vor observa acest lucru si se vor plange la sefi. Repercusiunile pot aparea imediat.

10.“Voi face asta mai tarziu!”

Sarcinile de serviciu nu suporta amanare. Iar cand vine vorba de deadline-uri, nici nu incape vorba. Trebuie rezolvate la timp. Nu degeaba si  zicala “Nu lasa pe maine ce poti face azi”. Adevaratii profesionisti nu amana sarcinile la serviciu.

Asadar, ai grija ce spui, pentru ca totul se poate intoarce impotriva ta, mai ales la serviciu. Cauta intotdeauna replicile si raspunsurile potrivite, caci ele te vor ajuta sa iti pastrezi o buna eticheta printre sefi si colegi.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *