Munca de acasa - intre avantaje si dezavantaje - Woman2woman.ro

Munca de acasa – intre avantaje si dezavantaje

By on February 28, 2017
Share Button

Daca in urma cu 10 ani acest concept era ceva absolut nou si inedit, in prezent, job-urile care ofera posibilitatea de a lucra de acasa (home-based sau home-office) sunt tot mai des intalnite. Angajatul care lucreaza de acasa va avea aceleasi drepturi si obligatii ca si unul care lucreaza la sediul firmei, iar compania angajatoare, in cele mai multe cazuri, se ocupa de dotarea tehnica necesara, rezervandu-si in acest caz dreptul e a face vizite inopinante la domiciliul salariatului.

Munca de acasa – intre avantaje si dezavantaje

Munca de acasa - intre avantaje si dezavantaje

Ideea de a lucra din linistea caminului este tot mai indragita, asa ca numarul celor care opteaza pentru un job home-based este in continuna crestere.

Avantajele lucrului de acasa

Desigur, este placut sa lucrezi intr-un mediu familiar, intim si placut, si, cu siguranta, propria casa corespunde cel mai mult acestei descrieri. In plus, nu va mai fi nevoie sa adopti o tinuta office, sa stai 8 ore intr-o pozitie formala, uneori pur si simplu incomoda. Te bucuri de o oarecare libertate in miscare si exprimare, libertate pe care, intr-un birou, nu o ai. Dimpotriva!

Unii ar spune ca acasa sunt mai putin distrasi de colegi si ca ar avea un randament mai mare, dar acest lucru este valabil doar atunci cand persoana in cauza nu are copii mici care il vor distrage cu mult mai mult si mai des decat colegii de birou.

Cu siguranta, din punct de vedere financiar, se va simtit o usurare, pentru ca nu se mai cheltuie bani cu transportul pana la birou sau cu pachetul.

Acasa putem asculta muzica care ne place, fara teama ca aceasta poate fi neagreata de colegii de birou.

Acasa putem sa ne reglam temperatura dorita, fara sa ne mai ciondanim pe telecomanda de la aparatul de aer conditionat.

Sunt persoane care lucreaza mai bine singure decat in echipa si atunci, pentru acestea, munca de acasa este cu siguranta un mare avantaj.

Desi angajatul are uneori obligatia sa acopere un anumit numar de ore, el are de cele mai multe ori libertatea sa isi stabileasca singur programul dorit.

Un alt aspect benefic este faptul ca angajatul nu mai este sub stricta supraveghere a sefului, ajungand sa se bucure de o libertate mult mai mare. Astfel, el va fi mai putin stresat si, cu siguranta, va avea un randament mai mare.

Munca de acasa - intre avantaje si dezavantaje

Dezavantajele lucrului de acasa

Oricat ar parea de idilic lucru de acasa, sa stiti ca el implica si unele dezavantaje.

Acasa nu avem colegi de birou care sa ne sacaie, dar avem vecini, prieteni sau copiii care ne pot distrage atentia.

E adevarat ca se reduc cheltuielile cu transportul si mancarea, dar vom inregistra cheltuieli cu curentul si abonamentul de internet si de telefon. Daca firma angajatoare nu ofera dotarea tehnica, angajatul va trebui sa investeasca singur in aceasta, ceea ce este, cu siguranta, o cheltuiala in plus.

Unii lucreaza mai bine in echipa si vor fi defavorizati de izolarea pe care o implica munca de la domiciliu.

Comunicarea poate fi defectuoasa si incompleta, pentru ca nu vom mai putea folosi limbajul nonverbal si, uneori, nici pe cel verbal, datele si informatiile transmitandu-se sub forma de texe si documente. Desigur, acest neajuns poate fi usor inlaturat prin utilizarea canalelor moderne de comunicare care se poate face acum atat vizual cat si sonor. Prin skype, de exemplu, putem fi constant in legatura cu colegii, pe care ii putem auzi, dar si vedea.

Dupa o perioada mai lunga de lucru acasa, datorita cercului de confort creat, e posibil ca angajatul sa devina mai putin dinamic si sociabil, ulterior fiindu-i foarte dificil sa se incadreze intr-un birou.

Munca de acasa, fiind mai relaxanta, poate induce usor senzatia de mini-vacante si, fara o autodisciplina severa, acest lucru poate duce rapid la scaderea randamentului.

Sunt activitati care necesita discutii cu clientii, cum ar fi cele de telemarketing, pentru care este nevoie de un loc linistit. Daca angajatul locuieste singur, aceasta cerinta nu va fi o problema. Altfel, activitatea lui poate fi bruiata oricand de membrii familiei si, mai mult, chiar poate deveni deranjanta pentru acestia, care, efectiv, vor fi nevoiti sa respecte in liniste orele de program ale celui care lucreaza de acasa – ceea ce poate fi foarte neplacut pentru toata lumea.

Oricum ar fi, companiile, constiente fiind de avantajele si dezavantajele acesteia, ofera posibilitatea muncii de acasa un pic mai greu si, in general, doar acelora care au dovedit ca se pot organiza singuri si pot respecta termenele si cerintele impuse, adica acelor angajati in care au incredere.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro