5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

Scris de: la data: March 24, 2016
Share Button

In orice domeniu e nevoie de reguli care sa fie respectate pentru ca lucrurile sa functioneze asa cum trebuie. Si gatitul sau domeniul culinar nu face exceptie. Vrei ca musafirii tai sa manance si sa aprecieze ceea ce ai gatit? Daca vrei sa fii sigura ca meniul va iesi delicios si va avea aspectul pe care vrei sa il aiba, asigura-te ca respecti aceste 10 reguli obligatorii.

5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

1.Respecta retetele

Daca ai testat deja o reteta de prajitura sau un meniu, un face modificari pe reteta. Oricat de creativa ai fi si oricat de sigura esti de reusita, nu face modificari daca nu esti pregatita pentru un rezultat dezastruos. Pana si in cazul felurilor de mancare pregatite de nenumarate ori poti avea uneori surprize neplacute. Fie nu ai masaurat cantitatile, fie bulionul era prea acru sau prea dulce, fie morcovii sau ardeii se dovedesc a fi amari. Probleme pot sa apara chiar si fara sa schimbi reteta.

Asadar, daca nu vrei sa ai surprize si nu iti poti asuma un esec, respecta reteta. In acest mod, sansele ca meniul sa iasa asa cum iti doresc cresc.

2. Gusta ingredientele inainte de folosire

Asa cum spuneam mai devreme, uneori, ingredientele nu au gustul asteptat, chiar daca inca sunt in termen si nu sunt expirate. Nu ti s-a intamplat niciodata sa constati ca supa crema e mai amaruie sau tocanita e prea acra? Ei bine, poti evita astfel de situatii gustand ingredientele folosite.

5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

5 reguli obligatorii pentru un gatit reusit

3. Nu incerca retete noi daca nu ai suficient timp

Uneori, ne dorim sa fermecam invitatii cu retete deosebite. Totusi, nu e indicat sa incerci retete noi cu putin timp inainte de venirea invitatilor. In primul rand, nu poti sa fii sigura niciodata de reusita ori ca reteta chiar e corecta. In plus, graba te poate face sa gresesti si, cel mai probabil, vei ajunge sa le servesti invitatilor un meniu mediocru daca nu chiar neplacut din punct de vedere al aspectului sau al gustului ori vei ajunge sa le servesti mancare cuparata in ultima clipa de la magazinul din colt.

Daca vei sa incerci retete noi, asigura-te ca ai suficient timp, nu te grabeste si nu te deranjeaza nimeni.

4. Asigura-te ca ai toate ingredientele necesare

Ei bine, aceasta ar fi trebuit sa fie chiar prima regula si, poate, regula de baza in bucatarie. Nu te apuca de gatit fara sa ai toate ingredientele necesare.  Nu ai vrea sa ai surpriza ca trebuie sa lasi aluatul ori sa iei mancarea de pe foc pentru a da fuga la magazin. Nici nu mai vobim de cazul in care esti nevoita sa amani terminarea mancarii a doua zi, deoarece toate magazinele s-au inchis.

Daca ai toate ingredintele de pe lista si esti sigura ca nu sunt expirate, tot ceea ce iti ramane de facut este sa te apuci de gatit.

raceala smh om au5. Nu gati retete noi cand esti foarte racita

Mancare fara gust sau cu un gust neplacut? Poti obtine o astfel de mancare daca esti racita. Si asta deoarece in cazul racelilor, nasul infundat si imposibilitatea de a percepe gustul ne pot crea probleme in bucatarie. In aceste cazuri cel mai bine ar fi sa gatesti doar mancaruri pe care le cunosti foarte bine si sa rogi pe cineva sa te ajute la degustat. Sau si mai bine, ia-ti o pauza de la gatit pana cand iti redobandesti gustul si mirosul.

Tu care crezi ca sunt regulile obligatorii pentru un gatit reusit? 

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *