Sfaturi pentru amenajarea bucatariei

Scris de: la data: April 22, 2015
Share Button

Adesea, proiectarea spatiului din bucatarie si amenajarea acestuia reprezinta o sarcina dificila. Spatiul din bucatarie trebuie sa fie practic si utilizat inteligent, astfel incat sa poti folosi fiecare centimetru in mod eficient si sa iti faca placere sa iti petreci timpul in bucatarie. Trebuie sa gasim loc fiecarei ustensile necesare, dar cum?

Autor: Claudia Ilies

Nu este simplu sa utilezi o bucatarie, scopul fiind sa pui in evidenta functionalitatea si practicitatea fiecarui element, astfel incat sa te poti misca lejer in spatiul disponibil si sa gasesti cu usurinta ceea ce iti trebuie, in functie de ceea ce vrei sa pregatesti.1 - design bucatarie doua culori

Care este bucataria cea mai potrivita: U, G sau L?

Se vorbeste despre triunghiul de activitate, adica despre delimitarea spatiului de lucru si limitarea distantelor dintre frigider, chiuveta (sau masina de spalat vase) si aragaz.

Bucataria in U este repartizata pe trei pereti, reprezinta repartizarea ideala a spatiului, care limiteaza deplasarile si iti permite sa ai totul la indemana atunci cand gatesti.

Planul clasic, in L se potriveste oricarui fel de spatiu si asezarea faciliteaza pregatirea mancarii.

Bucataria in G este una moderna, deschisa catre camera de zi si echipata pentru a oferi randament.

Alegerea electrocasnicelor

Frigiderul, congelatorul, masina de spalat vase si celelalte electrocasnice din bucatarie trebuie alese in functie de modul de viata al fiecaruia: o familie mare va avea intotdeauna alte necesitati decat un celibatar foarte ocupat cu serviciul.

Trebuie sa tineti cont si de spatiul disponibil, de eficienta aparatelor si de consumul de energie.

Unde punem cuptorul?

Este bine sa castigi timp, dar siguranta este mult mai importanta, asa ca trebuie sa alegi un loc care sa iti permita sa scoti rapid si sa asezi pe masa tavile cu mancare si sa eviti accidentarile. Asadar, cuptorul trebuie plasat la o inaltime corespunzatoare, care sa iti permita accesul rapid la o suprafata de lucru stabila.

Ce fel de mobilier alegem

Avantajul dulapurilor mari este spatiul oferit pentru depozitare, in timp ce mobilierul de mici dimensiuni este similar cu aglomeratia. Intr-un spatiu limitat vei inghesui multe obiecte, pe care nu le vei gasi atunci cand iti vor fi necesare.

Pentru amplasarea mobilei de bucatarie si a electrocasnicelor standardul este de 60×60 cm, iar al celor incorporate de 90 cm.

Avem adesea tendinta sa ne aglomeram spatiul de lucru cu obiecte pe care nu le folosim in mod frecvent. Schimba-le locul si da prioritate celor mai mult utilizate.

Pentru colturi, foloseste piese detasabile, care faciliteaza curatarea spatiului.

Culori si iluminarea spatiului

Culoarea mobilierului trebuie sa se potriveasca cu cea a gresiei si a faiantei, dar si a electrocasnicelor mari. Daca optezi pentru culori inchise iti va fi mai usor sa le cureti, dar cele deschise la culoare vor oferi luminozitate spatiului.

Daca singura sursa de lumina este cea din tavan, nu trebuie sa dispui spatiul de lucru astfel incat sa fii jenata de propria umbra. Se recomanda completarea cu lumina indirecta, plasata pe mobilierul de la inaltime.

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *