10 greseli pe care le poti face cand amenajezi o baie - Woman2woman.ro

10 greseli pe care le poti face cand amenajezi o baie

By on March 3, 2015
Share Button

Baia este una dintre cele mai importante si utilizate incaperi ale unei case. Poate ca nu te gandesti la ea ca la „inima” caminului tau, rol pe care il indeplineste adesea livingul in amenajarea caruia investesti resurse considerabile, financiare si de timp deopotriva, dar baia ramane o incapere care necesita multa atentie cand vine vorba despre amenajare. In caz contrar, problemele de ordin estetic, dar mai ales de functionalitate, nu vor intarzia sa apara si sa determine noi si noi investitii costisitoare. Iata 10 greseli pe care risti sa le comiti la amenajarea baii:

Autor: Alexandra Istrate

1. Nu planifici pe termen lung

Planul de amenajare a baii trebuie gandit in cele mai mici detalii, luand toate aspectele in considerare, de la cele functionale la acelea de ordin estetic. Este important, asadar, sa planifici pe termen lung, astfel incat sa iei cele mai bune decizii care sa iti serveasca si peste 10 ani, spre exemplu. Daca planuiesti sa iti maresti familia in urmatorii ani, baia ar trebui sa includa si o cada, spre exemplu, nu doar o cabina de dus, si sa fie suficient de spatioasa, in special daca vorbim despre baia principala a locuintei.

Marmura Volakas 60x30x2cm

Nu uita sa iti faci si calcule cat mai exacte, alocand buget si pentru neprevazut – cheltuielile extra apar intotdeauna din diverse motive, pe care nu le poti anticipa, astfel ca este esential ca acestea sa nu te prinda nepregatit. Ai la dispozitie un buget limitat? Gaseste cele mai bune solutii, in conformitate cu dorintele tale si ale familiei, pentru a reusi sa te incadrezi in suma disponibila.

2. Nu angajezi specialisti

Chiar daca esti priceput la diferite activitati ce tin de amenajarile interioare, de la micile reparatii realizate la instalatiile sanitare pana la alegerea strategica a materialelor de lucru, este foarte important sa te consulti cu o echipa de specialisti in domeniu. Experienta acestora iti va servi pentru a lua in calcul si acele aspecte la care tu nu te-ai fi gandit si, mai ales, pentru a duce la indeplinire cu succes, fara probleme, proiectul de amenajare a spatiului baii.

3. Alegi materialele nepotrivite

La amenajarea baii poti folosi o varietate de materiale, de la placile ceramice la lemn, sticla, metale si piatra naturala. Le poti combina, de altfel, in functie de ceea ce iti doresti sa obtii. Secretul consta insa in selectarea materialelor nu doar in functie de criteriul estetic, ci si in functie de conditiile pe care le pune la dispozitie spatiul in cauza si de beneficiile de care vrei sa ai parte pe termen lung.

cappucino polished (p33)Placile ceramice sunt alegeri de top in placarea bailor, insa la fel de bine te poti orienta catre piatra naturala, o varianta cel putin la fel de frumoasa si de versatila, dar mult mai rezistenta in timp. Poti merge pe o combinatie de diferite tipuri de materiale, de diverse tipuri de piatra naturala – marmura, travertin, ardezie etc. – in diferite culori, completate de instalatii sanitare din cupru, spre exemplu, cabina de dus din sticla s.a.m.d.

Important este sa alegi intotdeauna materiale cu o impermeabilitate ridicata – vorbim totusi despre baie, o incapere cu un nivel crescut de umiditate.  Piatra naturala, spre exemplu, este o alegere sigura in acest sens, in special daca, dupa montare, aplici un produs impermeabilizant care ii sporeste capacitatile naturale.

4. Nu acorzi suficienta importanta ventilatiei

Ventilatia corespunzatoare este esentiala in baie, incapere in care umezeala ridicata poate duce rapid la formarea igrasiei, nu atat inestetica, cat mai ales un adevarat pericol pentru sanatate. In acest sens, ideal ar fi ca baia sa aiba cel putin o mica fereastra care sa permita aerisirea in mod regulat sau, daca nu, un sistem de ventilatie eficient care sa nu favorizeze mentinerea umezelii ridicate mult timp.

5. Amenajezi o baie intunecoasa

Ideala este lumina naturala, dar daca baia ta nu se poate scalda in aceasta, este esential sa o dotezi cu suficiente sisteme de iluminat in asa fel incat incaperea sa devina o adevarata oaza de relaxare si confort, nu o pestera intunecoasa. Dat fiind faptul ca baia este adesea incaperea dedicata ritualurilor de ingrijire si infrumusetare, lumina suficienta, cat mai apropiata de cea naturala, devine foarte importanta. Si nu uita sa o amplasezi strategic: un corp de iluminat principal ar trebui completat de spoturi luminoase in apropierea oglinzii sau chiar incadrate in aceasta, spre exemplu. Si nu te sfii sa faci alegeri mai putin conventionale, precum adaugarea unui lampadar, de pilda!

6. Amplasezi instalatiile sanitare la intamplare

Nimic nu trebuie lasat la voia intamplarii in baie. Mobila si instalatiile sanitare trebuie amplasate strategic. Ideal ar fi sa gandesti baia in asa fel incat incaperea sa para cat mai spatioasa cu putinta, chiar daca nu te poti lauda cu o baie cu o suprafata uriasa. Apoi, n-ar strica sa ai in minte si cateva principii estetice, cum ar fi sa nu amplasezi vasul de toaleta chiar la intrarea in baie – preferabil ar fi sa nu fie primul lucru peste care iti cad ochii atunci cand pasesti in interior! Daca altfel nu se poate, cel putin mascheaza-l cu un perete de sticla mata, spre exemplu.

7. Ignori necesitatea spatiilor de depozitare

Dulapioare pentru cosmetice si prosoape, plus cateva rafturi si alte spatii de depozitare pentru produsele de curatat etc. – toate sunt importante in baie, in special daca ai o familie numeroasa sau musafiri frecventi. In plus, te va ajuta sa ai mereu totul la indemana – de ce sa fii nevoit sa mergi dupa prosoape in dormitor si dupa produsele de curatat, in bucatarie?

8. Uiti de importanta cromaticii

Linia directoare ar trebui stabilita de la bun inceput: poti face modificari pe parcurs, dar n-ar strica sa te gandesti din timp cam care ti-ai dori sa fie paleta cromatica principala. O baie care nu se demodeaza niciodata este una amenajata in culori si tonuri neutre, de la alb si negru la cenusiu si variate nuante de maro.

Daca vrei un plus de culoare, foloseste-te de nuantele tari doar ca accente – acestea pot lua, de altfel, forma decoratiunilor pe care le poti inlocui oricand ai chef de o schimbare, fara a fi nevoie sa faci investitii majore!

9. Te axezi doar pe modern

O baie frumoasa si functionala este una la amenajarea careia ai folosit cele mai bune materiale, intalatii, corpuri de iluminat etc. Dar nu pica in capcana de a considera ca aparatura de ultima generatie si ultimele inovatii in domeniu, si din punct de vedere al designului, sunt neaparat cele mai bune alegeri. O cabina de dus cu hidromasaj, o cada tip jacuzzi, pereti retroiluminati etc. – toate sunt optiuni de luat in considerare doar daca se pliaza pe stilul de amenajare gandit de la bun inceput.

10. Nu amenajezi o baie eco

Fii prietenos cu mediul inconjurator, in primul rand pentru a face tu insuti economii. Izolarea termica a baii, dar si alegerea unor materiale eco la amenajare sunt variante pe care nu ar strica sa le ai in vedere cand demarezi proiectul de transformare a acestei incaperi.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro