Falafel la cuptor

Scris de: la data: September 15, 2014
Share Button

Falafelul reprezinta un aperitiv traditional arabesc, realizat pe baza de naut. Reteta originala presupune prajirea in ulei si nu coacerea “chiftelutelor” de naut. Am ales coacerea si nu prajirea, deoarece aceasta varianta de a gati este mult mai sanatoasa.

Autor: Mihaela Dinu

Falafel la cuptor

falafel la cuptorIngrediente pentru falafel:

– 400 grame naut uscat (boabe)
– o lingurita rasa de sare
– o legatura de patrunjel verde
– o lingurita de chimen
– o lingurita cu varf de chimion
– o lingurita cu varf de coriandru
– 4-5 linguri seminte de susan
– un chilli (ardei iute, rosu)
– o ceapa medie – mare
– 4-5 catei de usturoi
– 4 linguri de faina alba

Cum preparam falafel la cuptor:

Nautul se lasa pentru o noapte la inmuiat in apa rece. Apa trebuie sa fie de cel putin 3 ori mai multa decat cantitatea de naut, deoarece boabele de naut o vor folosi pentru a se hidrata. Acestea se vor mari de 2-3 ori.

A doua zi, dupa ce nautul a stat la inmuiat, se spala bine si se pune la fiert in apa, fara sare. Se fiebe la foc mediu, pana cand boabele se pot strivi cu usurinta intre degete, avand o consistenta cremoasa. Nautul se trecoara si lasa la scurs intr-o strecuratoare. Dupa ce s-a racit, se marunteste cu ajutorul robotului sau al blenderului.  Se amesteca apoi cu condimentele macinate, cu ardeiul iute taiat marunt, frunzele de patrunjel maruntite bine, ceapa data pe razatoare si usturoiul presat ca pentru mujdei. Se amesteca bine, se adauga faina si apoi se framanta pentru omogenizare.

Se modeleaza chiftelute din compozitia de mai sus si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Acestea se coc la foc potrivit, 15 minute pe o parte si inca 15-20 de minute pe cealalta parte.

Falafelul se poate servi impreuna cu orez, cartofi prajiti sau piureuri de legume. Varianta originala presupune servirea acestora impreuna cu tahini (o pasta de susan) sau sos de maioneza ori salata.

falafel la cuptor

Pofta buna!

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *