Galuste cu prune – gomboti

Scris de: la data: September 11, 2014
Share Button

gombotiDesert, mic dejun sau gustare? Delicioasele galustele cu prune, cunoscute si sub denumirea de gomboti, pot reprezenta fie o masa hranitoare, fie un desert gustos, fie o gustare satioasa. Exista mai multe retete pentru realizarea acestui preparat, insa am ales o varianta usor de gatit, pe baza de gris.

Autor: Mihaela Dinu

Galuste cu prune – gomboti

Timp de preparare: intre 60 si 90 de minute

Din cantitatea de mai jos vor rezulta cca 15 gomboti/galuste cu prune

Ingrediente necesare pentru gomboti/galuste cu prune:

8-10 prune potrivite
11-12 linguri de gris
4-6 linguri de faina alba
2-3 oua crude
o cana si jumatate de apa
un varf de cutit cu sare
100 grame de unt
2-3 linguri de ulei
cca 200 grame de pesmet
4-5 linguri de zahar (dupa gust)

Cum se prepara gombotii / galustele cu prune

Aluatul pentru galuste

Se pune pe foc un vas in care punem apa, sarea si untul. Dupa ce untul se topeste, adaugam grisul in ploaie, amestecand incontinuu cu un tel sub forma de para, pentru a nu se forma cocoloase. Imediat ce grisul a fost incorporat de lichid, se ia de pe foc. Se lasa la racit, pana cand compozitia are o temperatura la care o putem framanta. Se adauga, apoi, ouale crude, faina alba si se framanta pana la omogenizare. Vom obtine un aluat lipicios, din care vom forma galustele cu prune.

Pregatirea prunelor

Prunele se spala, se desfac in doua jumatati (pe lungime) si se inlatura samburele. Pentru fiecare galusca se va folosi o jumatate de pruna.

Cum formam galustele

Pentru fiecare dintre galuste vom folosi o bucata de aluat de dimensiunea unei nuci. Aluatul se aplatizeaza, se aseaza in mijloc jumatate de pruna, care se va inveli bine in aluat. Apoi, invartim galusca intre palme, pentru a-i da o forma rotunda.

Galustele cu prune vor fi fierte in apa. Apa se pune pe foc, iar, atunci cand da in clocot, dam focul la minim si punem galustele in apa. Le fierbem la foc mic, pentru a nu se desface. Galustele sunt fierte atunci cand se ridica la suprafata.

Pesmetul

Pesmetul se prajeste putin in ulei, intr-o cratita, amestecandu-ne intruna pentru a nu se arde. Acesta trebuie prajit la foc mic, timp de cateva minute, pana cand se inchide putin la culoare. Apoi se ia de pe foc si se adauga zaharul.

Imediat ce galustele sunt fierte, se scot din apa si se tavalesc prin amestecul de pesmet cu zahar.

gomboti

Pofta buna!

 

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *