Factorul de protectie solara (SPF) - Woman2woman.ro

Factorul de protectie solara (SPF)

By on June 10, 2014
Share Button

Factorul de protectie solara - SPFCe este factorul de protectie solara (SPF)? Care este SPF-ul potrivit pielii tale? Factorul de protectie solara (SPF- Sun Protection Factor) reprezinta capacitatea produsului de a absorbi sau reflecta razele UV. Este exprimat in cifre de la 2 pana la 100 si ne indica intervalul de timp in care ne putem expune la soare pana sa ne ardem. Timpul de expunere difera in functie de fototip, adica de culoarea pielii si reactia ei la soare, pielea deschisa avand tendinta de a se arde cu usurinta, comparativ cu o piele inchisa care nu se arde aproape niciodata.

Autor: Daniela Blenovici – Trainer Cosmetica si Machiaj Profesional Scoala de Cosmetica si Machiaj Profesional Beauty One

Factorul de protectie solara (SPF)

De ce trebuie sa ne protejam de ultraviolete?

Razele UV au o lungime de unda cuprinsa intre 100 si 400 nm si sunt de 3 feluri: UV tip A, B si C. Desi multe persoane prefera expunerea la UV pentru bronzare si stimularea sintezei de vitamina D, acestea au efecte negative acute si cronice asupra sanatatii pielii, ochilor si sistemului imunitar.

Cel mai cunoscut efect acut asupra pielii rezultat in urma expunerii excesive la UV este eritemul, inrosirea sau “arsura “, produs de patrunderea UVB in piele. UVA produc modificari degenerative la nivel celular, al tesutului conjunctiv si circulatiei sangvine, ducand la imbatranire prematura sau photoaging, aparitia de pistrui, alunite, deshidratare si ridare.

Expunerea exagerata la UV este principala cauza a cresterii numarului de cazuri de cancer de piele inca din 1970. O mare parte din perioada de expunere la soare intr-o viata are loc inainte de 18 ani, iar evitarea expunerii in copilarie poate reduce riscul de imbolnavire mai bine decat un produs cu SPF utilizat in timpul vietii de adult.

Expunerea neadecvata la soare fara ochelari de soare de calitate va produce modificari ireversibile la nivelul cristalinului si corneei.

In concluzie, exista mai multe dezavantaje decat avantaje ale expunerii la UV. Stiu ca bronzul este la moda in tara noastra de ceva timp, dar poate ar fi mai bine ca trendul nostru sa fie pastrarea sanatatii! Vitamina D poate fi obtinuta prin aport alimentar din somon, oua, lactate, cereale, suc de portocale sau prin suplimente alimentare.

Cum ne protejam de UV ?

In primul rand evitam expunerea exagerata, iar in al doilea rand trebuie sa aplicam zilnic un produs cu SPF in functie de culoarea pielii si activitatile zilnice. Mare atentie insa, SPF se refera doar la UV de tip B, iar un produs cu SPF 30 va absorbi mai multe UVB decat unul cu SPF 15. Produsele cu SPF pot oferi 2 tipuri de protectie: chimica si fizica. Cele care ofera protectie chimica se numesc filtre si contin ingredienti care absorb si reduc nivelul de UV care patrund in piele. Cele fizice, numite ecrane, blocheaza fizic UV datorita dioxidului de titan si oxidului de zinc.

Persoanele cu pielea deschisa sau cu istoric familial de cancer de piele, cu defecte de pigmentare, care utilizeaza medicamente fotosensibilizante sau aplica crème cu retinoizi ar trebui sa foloseasca zilnic produse cu SPF 30+.

Factorul de protectie solara (SPF)Persoanele cu pielea inchisa pot aplica un SPF 15, chiar daca se bronzeaza usor protectia este indicata, UV putand produce modificari ale ADN-ului celular.

Acneicii trebuie sa evite expunerea la UV deoarece produc deshidratarea pielii, iar consecinta va fi stimularea secretiei de sebum, deci o inrautatire a starii. Se recomanda produsele non-grase, dar si cosmeticele profesionale care contin dioxid de titan si oxid de zinc.

Pentru copii exista produse speciale cu SPF mare, dar nu se pot aplica copiilor mai mici de 6 luni.

Cand este necesara aplicarea unui produs cu SPF (factor de protectie solara)?

Produsele trebuie aplicate zilnic, inclusiv iarna sau in zilele noroase. Pentru activitatile zilnice, cand nu ne expunem voit la soare putem folosi un SPF 15, dar pentru o expunere prelungita sau pentru cei care desfasoara activitati in aer liber este mai bun un SPF minim 30.

Produsul trebuie aplicat cu 30 de minute inainte de a iesi din casa, in special pe zonele expuse (urechi, maini, buze) si reaplicat dupa 2 ore sau dupa inot, transpiratie sau stergere cu prosopul.

Chiar daca nu putem evita expunerea la UV, putem sa ne indreptam atentia catre produsele de calitate cu SPF, putem sa stam la soare doar dimineata si dupa-amiaza si sa punem sanatatea pe primul plan!

Afla mai multe pe scoaladecosmetica.ro

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro