Cozonac maramuresean cu nuca

Scris de: la data: May 23, 2014
Share Button

cozonac maramuresean cu nuca

Nelipsiti de la cele ma importante sarbatori de peste an, cozonacii reprezinta un desert traditional, care difera insa de la zona la zona. Chiar daca gustul acestora se aseama, forma si dimensinea sunt cele care ii diferentiaza. Specific Maramuresului sunt cozonacii rulati, cu multa nuca.

Autor: Mihaela Dinu

Cozonac maramuresean cu nuca

Ingrediente:

Coca pentru cozonac

– 1 kilogram de faina
– 3 galbenusuri
– 50 de grame de drojdie
– 2 linguri de zahar pentru coca
– o cana de lapte
– o cana de apa
– 50 de mililitri de ulei
– un varf de cutit de sare

Umplutura cozonacului

– cca 300 de grame de zahar pentru umplutura
– cca 300 de grame de nuca macinata

Se face maiaua: o cana de lapte caldut se amesteca cu drojdia, pana la omogenizare. Apoi, se adauga 2 linguri de zahar, o lingura de faina si se lasa sa creasca timp de cca 10 minute.

Coca cozonac

Se pune un kilogram de faina intr-un castron, se face o adancitura in mijlocul cantitatii de faina, in care toarna maiaua, sarea si cele trei galbenusuri. Apoi se framanta compozitia si se mai adauga pe parcurs o cana de apa calduta. Se framanta bine tot amestecul, pentru a se obtine o compozitie nici prea moale, nici prea tare. Se adauga uleiul si apoi se mai framanta energic, pana ce coca se dezlipeste de pe mana.

Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit, la loc cald, cca o ora.

Coca se imparte in trei parti egale. Fiecare dintre acestea se intinde si se formeaza cate o foaie de cca 1 cm, de lungimea tavii si latimea putin mai mare decat jumatate din latimea tavii.

Umplutura si montarea cozonacului

Nuca macinata se amesteca cu zaharul si apoi se presara pe fiecare dintre cele trei foi, in mod egal. Fiecare foaie se ruleaza si se aseaza apoi in tava tapetata cu ulei. Vor rezulta trei cozonaci care vor fi unsi cu un ou intreg batut bine.

Tava se da la cuptorul preincalzit, la cca 180 de grade, timp de 40 de minute.

Cand sunt gata, se scot din cuptor, se acopera cu un prosop umed si se lasa in tava pana se racesc.

cozonac maramuresean cu nucaPofta buna!

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *