Gardenia – ingrijire pentru inflorire - Woman2woman.ro


Gardenia – ingrijire pentru inflorire

By on februarie 21, 2013

mancare de post

Share Button

Gardenia este una dintre cele mai preferate plante de interior, care ne incanta cu mirosul deosebit si dulce de iasomie pe care il emana. Dar cum o ingrijim pentru a ne putea bucura de minunatele sale flori alb-galbui?

Autor: Claudia Ilies

gardeniaIn interior, se recomanda plantarea ei intr-un ghiveci cu pamant special pentru plantele de apartament. Prefera locurile luminoase, dar nu trebuie sa fie expusa direct in lumina soarelui.

In exterior, adica plantata in gradina, va rezista doar daca poate avea parte de o vara calduroasa si de ierni blande. Plantati-o in pamant amestecat cu frunze uscate, intr-un loc usor insorit, dar nu foarte expus luminii. Daca planta a devenit neincapatoare pentru ghiveci si ati decis sa o plantati in gradina, trebuie sa asteptati sfarsitul iernii.

Pentru stropire incercati sa evitati apa de la robinet pentru ca poate fi incarcata de calcar. De preferat ar fi sa strangeti apa de ploaie pentru ingrijirea acesteia. Construiti-i un pat de pietricele care ii poate permite sa isi pastreze umezeala in permanenta. Astfel, ii veti crea conditii de trai asemanatoare celor naturale din mediile tropicale.

Gardenia necesita ingrijiri diferite in functie de anotimp: primavara si vara se va uda regulat, dar trebuie sa asteptati ca solul sa devina uscat. Gardenia are nevoie de aer umed pentru o dezvoltare armonioasa, iar pentru aceasta ii puteti pulveriza in mod constant apa pe frunze, dar nu si in perioadele in care este inflorita. Iarna si toamna trebuie sa fie udata mai putin. Asteptati ca pamantul sa fie uscat cam de un deget inainte de a o uda din nou.

Dupa inflorire, incercati sa o aranjati astfel incat sa se pastreze intr-o forma compacta. Inlaturati florile uscate imediat, pentru ca astfel isi vor face aparitia unele noi. Pentru ingrijire si inflorire, gardenia are nevoie de un sol special, adaptat propriilor necesitati, asa ca nu ezitati sa cereti sfatul unui specialist.

Pentru a evita deshidratarea plantei, gasiti-i un loc care sa nu fie prea apropiat de o sursa de caldura. Daca a fost plantata in gradina, iarna trebuie sa ne luam masuri speciale pentru a o proteja de inghet.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *