Mierea – naturala sau contrafacuta?

Scris de: la data: January 14, 2013
Share Button

Image Hosted by PicturePush - Photo SharingMierea este unul dintre produsele alimentare cu multiple proprietati curative. Beneficiile acesteia asupra sanatatii omului sunt multe si destul de cunoscute.

Acest lucru este valabil in cazul in care aveti de-a face cu o miere naturala. Dar ce faceti in momentul in care aveti pe masa o miere contrafacuta? 

Cum recunoasteti mierea contrafacuta? 

Mai jos aveti cateva indicii dupa care sa va orientati si cinci teste pe care le puteti incerca acasa. Aceste ponturi va vor ajuta sa nu va lasati pacaliti.

Autor: Florentina Florea

Mierea de albine naturala poate fi “indoita” cu zahar, sirop, melasa, iar pentru consistenta se adauga faina si amidon. Majoritatea cumparatorilor nu isi dau seama de “artificiile” folosite pentru falsificarea mierii si ajung sa consume produse contrafacute la preturi chiar mai mari decat cele veritabile.

Producatorii si specialistii in alimentatie dezvaluie cateva trucuri care ii ajuta pe consumatori sa faca diferenta intre un produs contrafacut si unul natural.

O prima categorie de falsificatori sunt producatorii care vor sa vanda mai mult si amesteca mierea pura cu diverse siropuri. Astfel, din trei kilograme obtin cel putin cinci.

O alta categorie de speculanti sunt intermediarii, care cumpara de la producatori si prin prelucrare scot aproape dublul numarului de kilograme cumparat.

  • Mierea naturala:

– mierea naturala are o aroma specifica

– ofera o senzatie fina cand este inghitita

– prezinta impuritati naturale: polen, microparticule de ceara si uneori propolis

– are o textura fina

– se prelinge

– nu face spuma

  • Mierea contrafacuta:

– are un miros greu sau nu prezinta nicio aroma

– poate fi separata in straturi

– este limpede, fara pic de impuritati

– se intinde usor pe felia de paine

– face spuma

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Teste la domiciliu:

Daca aveti dubii ca mierea cumparata e falsa, uitati cinci teste considerate sigure de specialisti. Acestea sunt cunoscute in industria alimentara, deci sigure.

1. Tineti un chibrit aprins deasupra unei lingurite cu miere. Daca e naturala, mierea se va topi si nu va incepe sa sfaraie imediat.

2. Amestecati mierea in apa. Mierea naturala nu se dizolva.

3. Puneti putină miere pe o foaie de hartie. Daca pata umeda se raspandeste pe suprafata hartiei, atunci mierea este contrafacuta.

4. Adaugati o bucata de paine veche in miere. După 8-10 minute ar trebui ca painea sa fie în stare solida.

5. Incalziti o bucata de sarma inoxidabila si introduceti-o in miere. Un produs de calitate se va lipi de metal si nu se va prelinge inapoi in borcan cand sarma e scoasă din miere.

Important! Orice produs contrafacut este periculos pentru sanatate. Cel putin un sfert din mierea din comert e contrafacuta. Producatorii raporteaza 20.000 de tone de miere anual.

Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *