Cozonacul, dulcele specific sarbatorilor - Woman2woman.ro

Cozonacul, dulcele specific sarbatorilor

By on January 2, 2013
Share Button

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Pentru majoritatea romanilor, preparatele traditionale sunt fara egal. Indiferent ca este vorba despre felurile principale sau despre deserturi; fara sa le mai luam in calcul pe cele specifice sarbatorilor.

Din aceasta categorie face parte si… cozonacul. Este aproape imposibil sa nu iti placa. Acesta poate fi preparat sau… cumparat in diverse forme si combinatii de umplutura, dupa placul fiecaruia.

Autor: Florentina Florea

Cozonacul este unul dintre putinele deserturi a copilariei multora dintre noi.

Pentru mine, cozonacul este strans legat de sarbatoarea Pastelui si a Craciunului. Totodata, de copilaria petrecuta la tara, unde bunica obisnuia sa ii pregateasca cu drag, in numar mare. Si, era ca o regula nescrisa ca pe ultimul/ultimii sa ni-l/i rupa intre maini si sa ni-l/i imparta calzi.

Cozonacul este un desert traditional romanesc și bulgaresc (bulgara: kozunak), care este in mod traditional gatit de Paste si de Craciun.

Un desert asemanator cozonacului este Panettone. Acesta se gateste de Craciun in Italia, in regiunea Lombardia. Diferenta cea mai vizibila intre cele doua consta in forma lui rotunda si inalta.

Aluatul din care se pregateste cozonacul este cam acelasi in toata Romania. Ingredientele principale sunt faina, laptele, zaharul, ouale, untul si drojdia. De asemenea, pentru un gust mai placut se adauga coji rase de lamaie sau/si portocale.

Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepti sau rotunzi, simpli sau impletiti. In ceea ce priveste umplutura, deosebim cozonaci simpli sau umpluti.

Umplutura poate contine nuca, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), branza dulce (asa numita pasca pregatita de obicei de Paste), cacao, marmelada sau combinatii ale acestor ingrediente: nuci si mac, nuci și cacao, nuci si rahat, nuci, stafide si rahat, branza dulce si stafide etc.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

De regula, cozonacii impletiti nu au o umplutura propriu-zisa, ci doar bucatele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, amestecate in aluat.

Cozonacii se coc în cuptorul bine incalzit la început la temperatura de circa 180° C. Dupa ce cresc si incep sa se rumeneasca se da focul mai încet. Tine-ti minte sa nu deschideti cuptorul.

Apoi, dupa ce i-ati scos din cuptor ii lasati sa se raceasca in tava la caldura, feriti de curent.

Specifici pentru zona Moldovei sunt cozonacii rotunzi si inalti (numiti babe), neumpluti, a caror compoziție contine pana la 20 de oua, unt, coji rase de lamaie sau/si portocale si esenta de rom si vanilie, uneori stafide.

Voua cum va plac cozonacii?

Pofta buna!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Woman2woman.ro