Ceaiul cel de toate zilele

Scris de: la data: December 17, 2012
Share Button

Fie ca este dimineata, dupa-amiaza sau seara, aceasta bautura se poate consuma indiferent de anotimp, calda sau rece. Este vorba despre nelipsitul ceai.

Indulcit cu zahar ori miere, diversitatea consta in multiplele varietati de sortimente: sunatoare, galbenele, tei, menta, verde, negru etc. Paleta este una vasta, care il poate multumi si pe cel mai mofturos dintre consumatori.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Alaturi de apa, acesta este un complement, recomandat chiar de medicii specialisti. Prepararea lui un dureaza mult, iar efectele sunt pe masura.

Autor: Florentina Florea

Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis.

In functie de gradul de oxidare al frunzelor exista patru tipuri principale de ceai: ceaiul alb, verdeoolong si negru.

Planta de ceai isi are originile in partea de sud-est a Asiei, in regiunea formata de nord-estul Indiei, nordul Burmei (Myanmar) si provincia Yunnan (China).

Ceaiul este o bautura foarte laudata pentru proprietatile sale. Acesta a fost intrebuintat pentru prima oara de chinezii din provincia Yunnan, folosindu-l atat la prepararea bauturilor, cat si a mancarurilor. Inca din vechime chinezii considerau ceaiul un leac bun pentru diferite afectiuni.

Ceaiul are o mare importanta pentru civilizatiile asiatice, ba chiar s-au nascut legende despre descoperirea sa.

O legenda populară chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea dintr-un bol cu apa fierbinte la umbra unui copac, in anul 2737 i.Hr. Cateva frunze s-au scuturat in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Curios din fire, Shennong a luat o sorbitura si a fost placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.

O alta legenda, din vremea dinastiei Tang, atribuie raspandirea ceaiului lui Bodhidharma, fondatorul scolii budiste Zen. Acesta, dupa ce meditase in fata unui zid timp de noua ani, s-a intamplat sa adoarma. Dispretuindu-se pentru slabiciunea sa, si-a taiat pleoapele si acestea au cazut pe pamant unde au prins radacini, din ele crescand tufe de ceai.

Incidenta mai scazuta a unor boli printre consumatorii de ceai a starnit interesul cercetatorilor. Intr-adevar, fitochimicalele din frunzele de ceai ofera numeroase beneficii starii de sanatate.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

Potentialele beneficii asupra sanatatii:

reduce riscul de accident cardio-vascular;

imbunatateste sistemul nervos;

– imbunatateste sistemul osos;

– intareste sistemul imunitar;

previne cancerul;

– previne diabetul;

ajuta metabolismul;

mentine sanatatea dintilor (cu exceptia ceaiului negru, in special consumat fara lapte);

– ajuta digestia;

Cifrele arata ca productia mondiala de ceai este estimata la 3,15 milioane de tone anual.

Tu pe care il preferi si cate cani de ceai consumi zilnic?
Share Button

Ti-a placut acest articol? Da-i un vot si posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *