Cum sa ai o piele perfecta - Woman2woman.ro


Cum sa ai o piele perfecta

By on iunie 2, 2012

mancare de post

Share Button

piele frumoasaO piele frumoasa este visul oricarei femei, insa putine dintre noi se pot declara multumite de aspectul pielii. Testam si folosim tot felul de produse cosmetice care ne promit tinerea vesnica, uitand sau poate fara sa stim ca… frumusetea vine in mare masura din interior. De altfel, aceasta zicala de aplica si in cazul pielii. Daca multe dintre noi suntem tentate sa ne tratam pielea strict la exterior, cele mai multe cauze ale unui ten cu probleme tin de interior.

Autor: Mihaela Dinu

Pielea nu trebuie ingrijita doar dinspre exterior spre interior, ci mai ales dinspre interior spre exterior. E asevarat, pielea este cea mai expusa pericolelor care vin din exterior (soare, poluare, lovituri, raniri) si acestea ar putea fi considerate in anumite cazuri cauzele unui ten cu probleme. Insa pielea este mai mult decat atat, ea transmite atat starea de sanatate a corpului nostru cu tot ceea ce inseamna organe interne, cat si starea psihica, emotiile.

O piele frumoasa si sanatoasa este dovada unei bune ingrijiri in exterior, dar si o stare foarte buna de  sanatate. Atunci cand in corp intervine o problema, pielea este cea care te va atentiona. Se coloreaza in galben in cazul afectiunilor ficatului, in albastrui in cazul oxigenarii insuficiente a sangelui, se brazdeaza de leziuni specifice in cazul unor boli ca varsatul de vant sau rujeola, semn ca organismul se lupta cu o infectie sau e victima eruptiilor, in cazul alergiilor la anumite alimente sau alti alergeni. Tot pielea tradeaza si emotiile. Roseata, paloarea, transpiratia transpun sentimentele, emotiile, adica starea noastra psihica pe care o avem la un moment dat. De asemenea, varsta si exploziile hormonale sunt semnalate tot prin intermediul pielii.

Pielea este cel mai mare organ al omului. Cantareste cca 5 kg si aproximativ 2 mp la adult.

Ce se intampla la nivelul pielii

castraveti

Sistemul limfatic situat in derma, este responsabil pentru detoxifiere. Prin intermediul acestuia substantele grase si vitaminele liposolubile (A, D, E, K) sunt transportate pentru a fi ulterior absorbite prin stomac. Sistemul limfatic nu are o pompa, asa cum este inima pentru sistemul sangvin, ci limfa se deplaseaza in corp prin miscarea acestuia. Tocmai de aceea sportul, exercitiile fizice facute in mod regulat sunt extrem de indicate pentru o mai buna detoxifiere a organismului.

O piele sanatoasa si stralucitoare inseamna un corp sanatos.

Hidroxiprolina, o proteina, componenta esentiala a colagenului are nevoie de vitamina C pentru a se forma. Lipsa vitaminei C duce la crapaturi ale pielii, sangerarea gingiilor, vindecarea greoaie a ranilor. Fara vitamina C, pielea nu isi poate mentine structura. Prin urmare, pentru o piele frumoasa e necesar consumul alimentelor care contin aceasta vitamina: gulii, ardei gras (in special rosu), papaia, broccoli, patrunjel proaspat

Elastina confera fermitate si elasticitate pielii. Datorita elastinei, pielea noastra se poate intinde inca o data si jumatate fata de lungimea ei initiala.

De ce imbatraneste pielea noastra

Oxidarea este principala cauza a imbatranirii pielii, insa avem un aliat: antioxidantii. Acestia apara pielea de efectele nocive ale oxidantilor si ne protejeaza sanatatea.

stop fumatului

Iata care sunt oxidantii care ne influenteaza negativ sanatatea in general si sanatatea pielii in particular:

– poluarea
– fumul de tigara – fumatorii sunt mai predispusi la ridarea zonei din jurul gurii si decolorarea pielii
mancarurile prajite sau arse
– uleiurile procesate pentru gatit
– radiatiile soarelui
– combustibilii
– expunerea indelungata la soare
– dar si arderea oxigenului de catre corp
– virusurile si bacteriile
– pesticidele
– alcoolul
– produsele pe baza de petrol

Chiar daca unii dintre acesti oxidanti sunt imposibil de evitat, pe unii putem sa ii inlaturam. Renuntarea la fumat, consumul de fructe si legume, spalarea acestora in prealabil, consumarea alimentelor BIO sau practicarea unor sporturi in zone mai putin poluate ar putea sa ne imbunatateasca sanatatea, aspectul corpului si al pielii si viata.

Cum ajutam pielea sa ramana tanara

Regimul alimentar influenteaza buna functionare a limfei. Pentru ca acest sistem sa functioneze la parametri optimi, organismul trebuie sa aiba rezerve suficiente de apa, cosmumul de grasimi sa fie moderat iar aportul de proteine trebuie sa fie suficient.

Pepenele rosu (lubenita) sau verde (castravete) este alimentul care contine cea mai mare cantitate de apa

Sportul practicat regulat ne poate ajuta sa atingem o forma fizica de invidiat, dar si sa ne detoxifiem organismul. Prin cele mai banale exercitii fizice putem pune in miscare limfa si sa angrenam astfel intregul sistem limfatic pentru detoxifierea organismului.

Renuntarea la obiceiurile nesanatoase si contracararea oxidantilor sunt necesare pentru mentinerea frumusetii si sanatatii pielii.

Asadar, frumusetea pielii nu este o problema doar a acestui organ, ci a intregului nostru organism. Un stil de viata sanatos ne va usura cu siguranta eforturile depuse pentru obtinerea unui ten frumos si stralucitor. Daca iti doresti un ten perfect, nu uita ca… frumusetea vine din interior.

Share Button

LASA UN RASPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *